Венецуелският президент Николас Мадуро обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос, че са зад опит за покушение със заредени с експлозиви дронове срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирайки реч на президента по телевизията.

"Това беше опит да бъда убит", заяви Мадуро, добавяйки, че събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се.

 

 

Високопоставен източник в колумбийското президентство определи като неоснователни обвиненията на Мадуро, предадоха Франс прес и ДПА.

"Това е неоснователно. Президентът е концентриран върху кръщенето на внучката си Селесте, а не върху свалянето на чужди правителства", заяви източникът, пожелал анонимност. Той не съобщи дали президентът Сантос планира да отговори лично на обвиненията.

Полицията извърши арести във връзка с опита за покушение, добави венецуелският президент, без да съобщи подробности.

РИА "Новости" цитира Мадуро да казва, че част от организаторите на  опита за покушение над него са арестувани. 

"Веднага започна разследване, то вече напредна и са задържани организаторите на покушението", е цитиран да казва венецуелският президент. "Ние ще потърсим отговорните лица, които живеят в чужбина, предимно в САЩ. Според предварително разследване на данни, много от организаторите на убийството живеят в САЩ, по-специално - в щата Флорида. Надявам се, че правителството на Доналд Тръмп ще бъде готово да се справи в терористични групи, които нападат мирни страни, в нашия случай - Венецуела".

По-рано снощи в близост до трибуната, на която той произнасяше реч по време на военен парад по повод 81-ата годишнина от създаването на гвардията имаше няколко взрива. Мадуро и членовете на правителството са невредими, пострадаха седем гвардейци.

В световната мрежа се разпространява видео, на което реч на президента е прекъсната от пукот, той и съпругата му поглеждат нагоре, а строените пред трибуната войници се разбягват като по команда.

 

 

Тази снимка на китайската агенция Синхуа показва ранен военен след снощните експлозии по време на речта на Мадуро. Снимка Синхуа / АП / БТА

Според министъра на комуникациите и информацията Хорхе Родригес са избухнали безпилотни летателни апарати, натоварени с взривни вещества. АП обаче съобщава, че според представители на местните власти пожарникарите са установили, че става дума за избухване на газ в апартамент, намиращ се близо до мястото на речта.

От прозорец в разположена наблизо сграда се издига дим, съобщава АП, припомняйки, че венецуелските власти често обвиняват опозиционери в заговори за свалянето на президента.

В допълнение неизвестна досега група, наричаща се "Войници в тениски" ("Soldiers in T-shirts") заяви, че е опитала да извърши покушение срещу президента с два безпилотни летателни апарата, натоварени с експлозиви. Войници на правителството ги свалили, преди да го достигнат, се казва в туита, чиято достоверност не е проверена. "Не успяхме днес, но е въпрос на време", добавя предполагаемата групировка, хвалейки се, че е показала слабостта на властта.

По време на инцидента телевизията предаваше пряко речта на Мадуро. Той заяви, че "Часът на икономическото възстановяване е настъпил". Секунди по-късно той и съпругата му погледнаха нагоре, видимо стреснати. След това камерата показа как строените войници се разпръсват и побягват, преди сигналът да бъде прекъснат.

Председателят на Учредителното събрание Диосдадо Кабельо също обвини десните политически сили за експлозиите, които определи като терористичен акт, предаде ТАСС.

"Десните настояват на насилие, за да заемат места във властта, които не успяха да заемат чрез избори", заяви той в Туитър.

След експлозията са били арестувани няколко журналисти, съобщи венецуелският журналист Хесус Медина пред мексиканската телевизия "Миленио".
Държавният департамент на САЩ заяви, че проучва информацията за случилото се.

Експлозиите по време на военен парад в Каракас бяха опит на САЩ и съюзниците им в региона да отстранят венецуелския президент Николас Мадуро, заяви боливийският му колега Ево Моралес, цитиран от ТАСС.

"Категорично осъждаме новия акт на агресия и страхливото нападение срещу братския президент Николас Мадуро и венецуелския народ. След провалилите се опити да го свалят по демократичен, военен и икономически път, империята (САЩ - бел. ТАСС) и нейните лакеи посегнаха на живота му", заяви Моралес в Туитър. Според него това показва отчаянието на империята, претърпяла поражение от храбрия народ на Венецуела.

 

 

Самият Мадуро обвини САЩ и Колумбия за покушението срещу него, заявявайки, че е бил нападнат с безпилотни летателни апарати, натоварени с експлозиви, отбелязва Ройтерс. Той добави, че е оцелял благодарение на Бог, народа и въоръжените сили на Венецуела и изрази увереност, че ще живее още много години.

"Няколко от планиралите покушението срещу мен живеят в САЩ", се казва в изявление на Мадуро, цитирано в Туитър от венецуелската социалистическа партия. Президентът обвини за атаката и своя колумбийски колега Хуан Мануел Сантос, отбелязва ТАСС. 

Първоначално самият Мадуро помислил, че става дума за експлозия на фойерверки, разкри венецуелският държавен глава, разкри самият той в обръщение към нацията. След втората експлозия обаче се задействали мерките за сигурност и охраната го извела.

"Президентът на Куба Мигел Диас-Канел и първият секретар на Централния комитет на кубинската комунистическа партия Раул Кастро категорично осъждат опита за покушение срещу президента Николас Мадуро", съобщи кубинското външно министерство в Туитър, добавяйки, че двамата кубински лидери "изразяват пълна солидарност и безгранична подкрепа за президента Мадуро, правителството и гражданско-военния съюз на боливарския народ".

Русия също осъди това, което тя определи като опит за покушение.  Подобни действия имат за цел дестабилизиране на обстановката в страната, се казва в изявление на руското министерство на външните работи

(Агенции и екип на Клуб Z)