Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии успешно изпробва първия в историята на страната хиперзвуков летателен апарат Xingkong-2 ("Синкун-2" - "Звездно небе"), който развива скорост до 6 маха - над 7100 км/ч. Това съобщава днес в. "Глобал таймс", издаван от главния китайски партиен орган "Женмин жибао", цитирани от БТА.

Успешният тест "показва, че Китай е направил технологически пробив в оръжейната сфера", коментира военният експерт Сун Чжунпин.

На избрания за изпитанията полигон в Северозападен Китай апаратът летя по траектория, която противникът много трудно би могъл да прогнозира, посочват конструкторите. В бъдеще той ще се използва като носител на бойни глави, ще се прилага и в системи за противоракетна отбрана, посочва "Глобал таймс", цитиран от ТАСС.

"Комерсант" уточнява, че става дума за т. нар. вълноплан, ускоряван от ударните вълни, образувани, след като апаратът преодолее звуковата бариера. По време на теста "Синкун-2" се е намирал във въздуха 10 минути, изпълнявайки маневри на 30-километрова височина. Предстоят обаче нови изпитания, преди да бъде приет на въоръжение от Народноосвободителната армия на Китай.