Европейският съюз изрази днес дълбоко съжаление от възобновяването на американските санкции срещу Иран и посочи, че той и другите страни подписали ядреното споразумение с ислямската република ще работят, за да не затварят пътищата за бизнес с нея, съобщи Ройтерс.

“Оставащите страни по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) са ангажирани да продължат да работят между другото за запазването и поддържането на ефективни финансови канали с Иран и за продължаване на иранския износ на петрол и газ", каза в изявления европейската дипломатическа служба 

САЩ възнамеряват от утре, 7 часа българско време, напълно да наложат санкциите върху Иран, възобновени по заповед на президента Доналд Тръмп, съобщи вчера държавният секретар Майк Помпео.

Тръмп изтегли САЩ от споразумението, подписано през 2015 година, което не позволява на Иран да произведе ядрено оръжие срещу вдигане на финансовите и търговските органичения за тази страна. Останалите подписали сделката са Германия, Китай, Обединеното кралство, Русия, Франция и ЕС.  

Европейската комисия съобщи днес, че от утре влиза в сила актуализираният Блокиращ регламент, които има за цел да смекчи въздействието на американските ограничителни мерки върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран.

Регламентът позволява на дружествата от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях.

Той също забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на одобрени критерии, които ще бъдат публикувани също на 7 август.

Според администрацята на на Тръмп наказателните мерки , кито бяха отменени от предшественика му, президента Барак Обама, ще се прилагат строго, докато променят поведението на Техеран, включително това, че финансира тероризма.

Първата серия санкции са насочени срещу иранската автомобилна промишленост както и срещу добива на злато и на други метали. Мерките заягат и продажбата на графит, алуминий , стомана и софтуеър на и от Иран, пише в."Вашингтон пост".

Тръмп реши да изтегли САЩ от ядрената сделка през май. Обама вдигна санкциите  според условията на историческото споразумение. То даде на иранския режим финансова инжекция, която Вашингтон днес твърди, че Техеран е използвал, за да плаща за терористични действия.

Иранската икономика е в срив, националната валута, риалът, бързо се обезценява и се надига недоволство срещу управляващите.