След 60 години в киното носителят на режисьорски и почетен "Оскар" и основател на филмовия фестивал "Сънданс" Робърт Редфорд е готов да преустанови актьорската си кариера, съобщават Франс прес и Контактмюзик. 

Преди две години Редфорд заяви, че ще прекрати изявите си пред камера, когато приключи работа над предстоящите си проекти.

До излизането на най-новия му филм The Old Man & The Gun остава малко повече от месец и ветеранът смята, че с него идва и моментът да се оттегли като актьор, предава Франс 24. 

"Никога не казвай никога. За себе си обаче съм стигнал до заключението, че по отношение на актьорската ми дейност краят настъпи. Занимавам се с това от 21-годишен и мисля, че съм дал предостатъчно", казва 81-годишният Робърт Редфорд, цитиран от "Ентъртейнмънт уикли". 

Редфорд, който успешно се изявява и като режисьор, преди е споделял, че когато се оттегли от актьорството, ще се фокусира върху работата си зад камерата.

Легендарният аткьор е роден на 18 август 1936 година в Санта Моника, Калифорния.

Като много изявен бейзболист получава стипендия и учи в Университета в Колорадо. Майка му умира от рак през 1955 година и Робърт се отдава на пиенето. Така губи стипендията си. Следващите две години прекарва в Италия и Франция, където води бохемски живот. Връща се в Щатите в края на 1957 година и се жени за Лола Джийн ван Вагеген. Тя е от мормонския щат Юта, където Редфорд купува голямо имение. Сега там се намират основаният от него Съндънс кинофестивал, както и Институтът Сънданс. Името Редфорд взема от хита си с Пол Нюман "Буч Касиди и Сънданс Кид".

Робърт е изиграл безброй роли, но печели "Оскар" като режисьор за филма "Обикновени хора" през 1980 година. Ненадминат остава образът, изграден от Редфорд във "Великият Гетсби" от 1974 година.

Един от най-нашумелите негови филми е "Неприлично предложение". Сега продуценти са наели Ерин Кресида Уилсън, известна с работата си над "Момичето от влака", да напише и сценария за римейк на хита "Неприлично предложение" от 90-те години на миналия век, съобщи Контактмюзик.

В оригиналната творба от 1993 г. под режисурата на Ейдриън Лайн се изяви блестящо Робърт Редфорд в ролята на самотен милиардер. Той предага на новобрачна двойка, превъплътена от Деми Мур и Уди Харелсън, сумата от 1 милион долара, за да преспи за една нощ с екранната героиня на Мур.

Лентата регистрира много добър успех в боксофиса с печалби от 226 милиона долара от прожекции в целия свят. Но ако името на сценаристката вече е известно, все още нищо не се знае за режисьора и изпълнителите на главните роли в римейка.

Сега обаче той вече не изглежда толкова убеден. На въпрос дали, след като преустанови актьорската си дейност, ще продължи да се занимава с режисура, Редфорд отговаря:

"Ще видим."