Четиридесет души са припаднали от жегата по улиците на София днес до обяд.

Това съобщиха за "Хоризонт" по БНР от Центъра за спешна медицинска помощ.

"Лятото създава проблеми от рязкото покачване на температурата, повлиява негативно на организма и хората, които имат хронични проблеми, ще трябва малко да се погрижат за себе си и да бъдат по-внимателни", началникът на пресцентъра Катя Сунгарска.

И препоръча:

"Хората да не излизат в най-топлите часове от деня, да носят светли дрехи, със светла шапка, винаги да имат в ръката си вода и по възможност, разбира се, да стоят на закрито. Петнадесет екипа обслужват над три милиона (души). Те са непрекъснато заети, от адрес на адрес. Ако в момента няма остър проблем, той може да се случи малко по-късно".

По данни на агенция "Фокус" от "Спешна помощ" само за четирите часа от 8 ч сутринта до 12 ч наобяд припадналите от жегите са били 34-ма.

"За четири часа припадналите са твърде много", отбеляза Катя Сунгарска.

От Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките прогнозираи, че жегите ще продължат и утре.

Утре ще бъде слънчево и топло. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места за кратко ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 30 и 35°. 

По Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места по южното крайбрежие краткотрайно ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 29-31°. Температурата на морската вода е 27-28°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра – около 15°.