Младото протеже на влиятелен бивш президент полага днес (вчера - б.р.) клетва като нов държавен глава на Колумбия, натоварен със задачата да приложи мирно споразумение с леви бунтовници, което остава нестабилно. Това съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След като положи клетва на пл. "Боливар" в столицата Богота, 42-годишният Иван Дуке стана най-младият колумбийски държавен глава, избран от народа.

Преждевременно посивяващият баща на три деца се самоопределя като центрист, който ще обедини нацията в момент, когато мнозина все още са силно разделени по въпроса за мирното споразумение, с което се сложи край на над пет десетилетия кървав конфликт.

Критиците му се опасяват, че той няма да се окаже нещо повече от марионетка на Алваро Урибе - консервативния бивш президент, който през 2016 г. организира референдум, довел до отмяната на първоначалната версия на мирното споразумение. Урибе все още има подкрепата на милиони колумбийци, макар че може би е и ненавиждан от много други, които го порицават за нарушенията на човешките права по време на неговото управление.

Дуке поема президентския пост в ключов момент: Производството на кока достига рекордни равнища, оставащите незаконни въоръжени групи се бият за територия, в която държавата има малко или никакво присъствие, а поредица от убийства на социални активисти показва нагледно, че мирът остава относително понятие.

"Ако Дуке не може да реши тези проблеми и да намери начин да наложи властта на държавата в провинцията, ще продължим да имаме същите проблеми, с които се сблъскваме от десетилетия", заяви Хорхе Гайего, професор в колумбийския университет Росарио.

Бащата на Дуке е бивш губернатор и министър на енергетиката и приятели на новоизбрания държавен глава казват, че е имал президентски амбиции от ранно детство. Възходът му от неизвестен технократ до популярен сенатор, а сега и президент, обаче беше необичайно бърз до голяма степен благодарение на подкрепата на неговия ментор Урибе.

Само преди четири години Дуке живееше в предградие на Вашингтон с добре платена работа в международна банка за развитие. Там той създал близки връзки с Урибе, помагайки на бившия президент, докато той преподаваше в Джорджтаунския университет. По-късно Дуке помогна на Урибе да ръководи разследване на ООН за довелото до смъртни случаи израелско нападение срещу насочваща се към ивицата Газа флотилия с помощи, както и да напише мемоарите си.

След това през 2014 г. Урибе тласна Дуке към светлините на политическите прожектори, насърчавайки го да се върне в Колумбия, да се кандидатира за място в Сената и го включи в списъка с нови кандидати, които призовава да бъдат избрани от многобройните си поддръжници.

В консервативната партия "Демократичен център" на Урибе репутацията на Дуке като по-умерен глас може понякога да го доведе до противопоставяне с твърдата дясна фракция. Подкрепата на Урибе се смята за жизненоважна, за да може Дуке да управлява с пълната подкрепа на своята партия. Той обаче ще трябва да изгради по-широк съюз, за да прокарва закони през Конгреса.

Зависимостта на Дуке от Урибе предизвиква загрижеността на критиците му, макар че анализатори смятат, че нарастващите проблеми със закона, с които се сблъсква бившият лидер, може да осигурят на новия президент известна степен на самостоятелност.

През юли Урибе се отказа за кратко от мястото си в Сената, след като Върховният съд поиска от него да даде показания по обвинения в подкупи и манипулиране на свидетели по случай, свързан с предполагаеми връзки с паравоенни организации, които той категорично отрича. По-късно Урибе промени курса и оттегли оставката си.

През седмиците, изминали от смазващата победа на Дуке над левия кандидат, бившият партизанин Густаво Петро, новоизбраният президент показа както лоялността си към Урибе, така и решимост да следва свой собствен път. Макар че много от избраните от него министри от кабинета са свързани с Урибе, предстои да встъпят в длъжност и много министри, несвързани с традиционна политическа партия.

"Мисля, че дотук той е показал повече независимост, отколкото вярваха някои кръгове", казва Гайего. "Да се третира Дуке като марионетка на Урибе е много опростенчески начин за анализ на ситуацията."

Водещо място в приоритетите на Дуке вероятно ще заемат колумбийската икономика и мирното споразумение, както и намаляването на производството на кока, което през миналата година достигна равнище, невиждано през повече от двете десетилетия, откакто се води статистика, както и 10-те милиарда долара, похарчени от САЩ за борба с наркотиците. Нарастващото производство на кока подложи на изпитание традиционно близките връзки със Съединените щати.

През цялата си кандидатпрезидентска кампания Дуке обещаваше да поиска промени в мирното споразумение, включително налагане на по-тежки наказания за бившите лидери на вече разпуснатата групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК), които са отговорни за престъпления срещу човечеството. Според разпоредбите на споразумението повечето бунтовници, които признаят изцяло престъпленията си, ще избегнат затвора - болна тема за много колумбийци, които все още си спомнят ясно зверствата на войната.

Конфликтът в Колумбия между леви бунтовници, държавата и паравоенни организации отне живота на най-малко 260 000 души. Около 60 000 са безследно изчезнали, а милиони бяха принудени да напуснат родните си места.

Някои се опасяват, че изказванията на Дуке против споразумението и предложените промени може да дестабилизират още повече неговото прилагане, което и без това е бавно и хаотично. Друго обаче се надяват, че в дългосрочен план споразумението ще може да получи по-голяма подкрепа от разделеното колумбийско общество, ако то бъде ръководено от лидер с критично отношение.

Синтия Арнсън, директор на програмата за Латинска Америка в Международния център "Удроу Уилсън" във Вашингтон, отбеляза, че изявленията на Дуке за мирното споразумение са станали донякъде по-меки, след като беше избран.

"Имаше усещане, че предвид факта, че Урибе агитираше толкова усилено срещу мирното споразумение, Дуке просто ще го скъса, след като встъпи в длъжност. Не мисля, че е вероятно това да се случи", заяви Арнсън.