Според социологическо проучване, проведено от Македонския център за международно сътрудничество, на предстоящия референдум с въпрос „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО и приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“, 41,5% от допитаните ще гласуват със „за“, докато 35,1% ще гласуват „против“. 

12,4% няма да гласуват, а 9,2% още не са решили. 1,9% са отказали да отговорят на въпроса, съобщава „Телма“, цитирана от "Фокус".

Така, според изследването, над 76% от допитаните ще гласуват и само около 20 на сто евентуално ще се присъединят към инициативата за бойкот. Анализът на етническа основа показва убедителна подкрепа от албанците и далеч по-малка от македонците.

45,2% от етническите македонци са против, 27,4% от тях са „за“, а останалите не знаят или няма да гласуват.

При етническите албанци 88% подкрепят и само 2,2% са против.

Според възрастовата структура 48,2% от младите хора ще гласуват „за“, а с възрастта подкрепата намалява до 34,1%. Подобна тенденция показва нивото на образование - избирателите с висше образование са основните поддръжници. За 48,3% от респондентите, въпросът на референдума е ясен и разбираем, докато 44,8% са на обратното мнение. Същевременно подкрепата за членството в ЕС и НАТО е безспорна, съответно с 80,2% и 79,6%.

Проучването е проведено по телефона сред 1026 души за периода от 24 юли до 1 август. Възможната статистическа грешка възлиза на 3,1% 

Споразумението с Гърция приближава Македония до постигането на стремежа за придобиване на пълноправно членство в глобалното семейство на нациите, предава Deutsche Welle в своята македонска редакция. Договорът за името с Гърция е ключов за евроатлантическата интеграция на Македония, която е дългосрочна стратегическа цел за огромното мнозинство от гражданите на страната.

Същевременно опитите за бойкот на референдума от страна на македонската опозиция представляват погазване на правото на гражданите да изразят своята демократична воля, както и погазване дългосрочната обществена и обща ангажираност на двата основни политически фактора , коментира радиото, цитирано от "Фокус". Консултативният характер на предстоящия референдум се обсъжда публично. Трябва да се има предвид, че бойкотът на референдума представлява законно демократично право също както и пряката подкрепа или противопоставяне към въпроса изразено чрез гласуване „за“ или „против“.

Манипулативната реторика, с която ежедневно се обслужват част от противниците на договора за името сериозно застрашава неотменимото право на всички граждани за информирано гласуване на 30 септември. Тази риторика започна със самото подписване на споразумението и очевидно ще продължи да се засилва до провеждането на референдума, твърди материалът. Според статията е много важно да се повтаря, че компромисът с Гърция ще е условие за евроатлантическата интеграция на Македония, независимо от напредъка на вътрешните процеси на реформи. Трябва постоянно да се има предвид тезата на част от противниците на договора, които казват, че той отклонява вниманието от процесите на реформи. Споразумението, независимо от неговите несъвършенства, само приближава Македония до постигането на дългогодишния стремеж за придобиване пълноправно членство в глобалното семейство на нациите. Тези, които ще гласуват против или ще бойкотират трябва да бъдат наясно, че с подобен ход отхвърлят този стремеж.