Президентът на Косово Хашим Тачи отново повтори позицията си в подкрепа на "корекция на границата със Сърбия", пояснявайки, че предложението не е за размяна на територии, а за присъединяване на Прешевската долина към пределите на най-младата държава на Балканите, предава кореспондент на Македонската информативна агенция (МИА) в Прищина, цитиран от агенция "Фокус".

По-малко от половин час след изявлението на премиера Рамуш Харадинай, съгласно което единственият начин за промяна границите е война, Тачи чрез съобщение в социалната мрежа фейсбук подчерта, че неговото предложение е за корекции по мирен път и с оглед на съпротивата, която среща, остава единствено да бъде организиран референдум, на който гражданите на страната да се произнесат.

"Едно съобщение до тези, които мислят, че корекцията на границата по мирен начин е лоша идея, въпреки факта, че знаят, че това е единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да се обединят с Косово. За да е ясно: навремето отхвърлих възможността за подялба и размяна на територии", написа Тачи.

Според него граничното сътрудничество е в полза на Косово и именно „противниците на това предложение предлагат подялба и размяна на територии".

"В една такава ситуация наистина не остава друго, освен да отстъпим правото на вземане на решения на гражданите на Република Косово те да решат кой е прав и кой вариант е в интерес на Косово. Ето защо е необходимо да позволим на нашите граждани да се произнесат на референдум, работя за превръщането на тази идея в реалност", увери президентът на Косово.

По-рано министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай подчерта категорично, че границите може да бъдат променяни само с война, като допълни, че се противопоставя на идеята за подялба на страната и "корекция на границата" със Сърбия.

"Границите са утвърдени във война и само война ще ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да бъде присъединено към Косово, но вие знаете, че за границите, определени с влизането на НАТО, са загинали десетки хиляди души, не можете да си играе с тях", коментира Харадинай след заседание на правителството в Прищина.