Основателят и директор на "Тесла" Илон Мъск предизвика бурни реакциии след като обяви, че иска да направи компанията частна.

"Обмислям да направя "Тесла" частна за $420. Финансирането е осигурено", написа той в туитър.

 

 

При цена 420 долара за акция, компанията ще бъде продадена за 70 милиарда долара, смята "Файненшъл таймс".

Изненадващото съобщение на Мъск предизвика инвеститорите да се питат доколко сериозни са тези намерения. По-късно беше публикувано писмо на директора до служителите на компанията, в което се казва, че това не е окончателно решение. То ще бъде взето след гласуване на инвеститорите.

В имейла, публикуван в блога на "Тесла", Мъск разкрива и мотивите си:

"Като публична компания, ние сме подложени на огромни колебания в цените на акциите ни, които могат да разсейват всеки, работещ в "Тесла", пише той.

"Ние оперираме също в тримесечни цикли, което подлага на огромно напрежение кампанията да взема решения, които могат да са правилни за съответното тримесечие, но не задължително правилни в дългосрочен план."

Той изтъкна също, че не цели да придобие по-голям дял от компанията, а да се грижи за развитието й и изпълнението на мисията й:

"Вярвам, че всеки ще дава всичко от себе си, когато е фокусиран в работата си, когато можем да останем съсредоточени в изпълнението да дългосрочната си мисия и когато никой не се опитва да ни разсейва от това, което правим. Това се отнася особено за компании като "Тесла", които имат дългосрочна и перспективна мисия."

Според анализатора Джийн Мюнстер, цитиран от Си Ен Ен, шансът "Тесла" да стане частна е едно към три. Мюнстер, който работи за базирания в Ню Йорк инвестиционен фонд, специализиран в работата с иновативни технологии "Луп венчърс", в идеята на Мъск всъщност има логика.

"Мъск не иска да управлява публична компания", пише той в блога си. "Неговата идея за мисията на "Тесла" (да ускори приемането на устойчивите енергийни източници по целия свят) е мащабна и дългосрочна и е трудно да се върви към изпълнението й като се отговаря на очакванията на инвеститорите за всяко тримесечие."

Веднага след съобщението цената на акциите на "Тесла" падна, но в края на деня се покачи с 11%, достигайки 379.57 долара.

Някалко часа по-рано "Файненшъл таймс" съобщи, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е придобил дял между 3 и 5% от "Тесла" тази година. Изданието се позова на запознати източници.

Покупката може да е станала през март, когато саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман беше в САЩ, пише още изданието.

Според "Файненшъл таймс" делът е под прага от 5 процента, който изисква публично обявяване, и се оценява на между 1,7 и 2,9 милиарда долара.