САЩ обявиха, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент новичок срещу бивш руски шпионин във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След отравянето в началото на март в град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия "САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Хедър Науърт.

Съгласно американския закон за химическите оръжия това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.

Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент новичок и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.

След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.

Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия "по-драконовски" санкции, като може да се стигне дотам руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител.

Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва АФП.

Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите.

"Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното й безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от БТА. 

Премиерката Тереза Мей приветства новите санкции на САЩ срещу Русия заради случая „Скрипал“, предава TACC. „Обединеното кралство приветства тези допълнителни действия от страна на нашия съюзник – САЩ. Мощната международна реакция срещу използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри изпраща недвусмислен сигнал на Русия, че нейното провокационно и безразсъдно поведение не може да бъде оставено без отговор“, съобщават от канцеларията на премиера Тереза Мей.

САЩ ще наложат санкции на Русия заради случая „Скрипал“, коментира британският вестник The Times. Изненадващите мерки бяха обявени от Държавния департамент, според който Кремъл "използва химически или биологични оръжия в нарушение на международното право или използва смъртоносни химически или биологични оръжия срещу собствените си граждани", пише вестникът, цитиран от "Фокус". Британското правителство приветства решението, което е стимул за дипломатическите му усилия да спечели подкрепата си за твърдението, че Русия стои зад атаката през март на Сергей Скрипал, бивш двоен агент, и дъщеря му Юлия.

Те оцеляха, след като са били изложени на действието на руския нервнопаралитичен агент новичок. Три месеца по-късно една британка, Дон Стърджис, почина, след като е била отровена от същото вещество в град, близо до Солсбъри.

Действията целят да окажат "натиск върху Русия", за да докаже спазването на международната забрана за използване на химическо оръжие. Санкциите могат да окажат въздействие върху търговията в размер на стотици милиони долари. Те биха могли да засегнат 70 процента от руската икономика и 40 процента от работната сила, заявиха служителите, тъй като ще се прилагат за всички държавни и държавно финансирани предприятия.

Русия многократно отрече участието си в атаката срещу Скрипал. Великобритания сподели доказателствата със съюзниците, сочещи отговорността на Кремъл, което доведе до най-голямото масово експулсиране на руски агенти, работещи под дипломатическо покритие от Запад. Повече от 120 дипломати бяха експулсирани, включително 60 от Америка.

Изглежда че американската реакция се основава на собствено разследване на инцидента в Солсбъри. Говорител на премиера заяви, че Великобритания приветства "това по-нататъшно действие на нашите американски съюзници" и добави:

"Силният международен отговор срещу използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри изпраща недвусмислено послание до Русия, че тяхното провокативно и безразсъдно поведение, няма как да не получи отговор."

Великобритания е разтревожена от очевидните усилия на президента Тръмп да подобри отношенията си с руския президент Владимир Путин, включително и на среща между двамата лидери в Хелзинки и последващо споразумение да се срещнат отново. Хамиш де Бретън Гордън, експерт по химическите оръжия, каза:

"Британското правителство ще бъде удовлетворено, че американците излязоха толкова твърдо в подкрепа на най-близкия си съюзник. Това показва, че специалните отношения са толкова добри, колкото и досега. Иизборът на момента е многозначителен, като се има предвид, че експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия са били поканени обратно във Великобритания, за да събират повече доказателства за инцидентите. Британските власти планират да поискат екстрадиция от Русия на двама заподозрени в отравянето в Солсбъри. Детективите на Скотланд ярд са уверени, че са идентифицирали предполагаемите извършители. Властите сякаш се въздържаха от предприемането на по-нататъшни действия, преди независимата Организация за забрана на химическите оръжия да стигне до заключенията си. Фактът, че американците вече са достатъчно уверени, за да предприемат действия, означава, че е имало значителен напредък в разследването: "Британското и американското разузнаване са преплетени, така че САЩ са напълно информирани за това." 

Финансовите пазари в Русия се сринаха

Руските финансови пазари се сринаха днес, след като САЩ обявиха късно снощи поредните нови санкции срещу Русия.

Акциите на Аерофлот спаднаха с 12.2 процента до 98.15 рубли за акция, акциите на банка ВТБ се понижиха със 7.6 процента до 0.04221 рубли, а обикновените акции на Сбербанк - с 5.8 процента до 182.06 рубли за акция, предаде ТАСС. 

Понижение има и при акциите на Мечел - с 5 процента до 86.75 рубли за акция, при холдинга Ен+ (En+) с 4.3 процента до 276 рубли, както и при акциите на Русал - с 3.7 процента до 24.04 рубли.

При отварянето на търговията рублата също силно поевтиня. Курсът на долара надхвърли 66 рубли за първи път от средата на ноември 2016 година, а курсът на еврото надвиши 77 рубли за първи път от 16 април т.г.