Районният съвет на БСП-"Красна поляна" осъжда терористичния акт във Венецуела. Това се посочва в декларация на партийната структура.

Социалистите визират определяния от венецуелския президент Николас Мадуро като опит за "преврат" случай от миналия уикенд, когато два дрона, заредени с експлозиви, прелетяха над митинг, в който участваше и новоизбраният държавен глава. В световната мрежа се разпространява видео, на което речта на президента е прекъсната от пукот, той и съпругата му поглеждат нагоре, а строените пред трибуната войници се разбягват като по команда.

Вчера Мадуро излезе и с конкретни обвинения: за атентата били наети 11 убийци, участвали в безредиците през 2014 и 2017 г. В замяна те трябвало да получат 50 милиона долара и убежище в САЩ. Преминали обучение по боравене с дронове с взрив в Колумбия от април до юни.

"Атентатът в Каракас е акт на насилие срещу легитимно избрания от венецуелския народ държавен глава, срещу държавността, срещу свободата и демокрацията - посочват социалистите от столичния "Красна поляна" и допълват: - Призоваваме всички демократични държави в света да подкрепят венецуелския народ и Николас Мадуро в борбата за мир, свобода и демокрация. Венецуела ще продължи да бъде пример за демократично социалистическо развитие, за което мечтаят и другите народи в Латинска Америка."

Това, което не се споменава в декларацията на българските социалисти е, че преди година опозицията във Венецуела спечели с огромно мнозинство изборите за Национално събрание. Мадуро обаче го разпусна по силата на извънредните си правомощия и свика избори за Учредително събрание, което да промени конституцията на страната. Всички места в новия орган бяха спечелени от членове на Социалистическата партия или нейните съюзници.

Ето и пълния текст на декларацията:

"Районният съвет на БСП - Красна поляна категорично осъжда терористичния акт във Венецуела и опита за убийство на демократично избрания президент Николас Мадуро.

Атентатът в Каракас е акт на насилие срещу легитимно избрания от венецуелския народ държавен глава, срещу държавността, срещу свободата и демокрацията.

Венецуела избра пътят на социализма, свободата и демокрацията и ние сме убедени, че венецуелският народ ще продължи по този път, подкрепяйки политиката на Николас Мадуро.

Убедени сме, че Венецуела ще победи тероризма и венецуелската демокрация ще надмогне опитите за търсене на политически решения с насилие.

Призоваваме всички демократични държави в света да подкрепят венецуелския народ и Николас Мадуро в борбата за мир, свобода и демокрация, да уважат демократичното решение на гражданите на Венецуела да вървят по пътя на социализма и да приемат протегнатата ръка за мир, сътрудничество и взаимноизгодни икономически отношения.

Венецуела ще продължи да бъде пример за демократично социалистическо развитие, за което мечтаят и другите народи в Латинска Америка.

Декларацията е подкрепена от народните представители от "БСП за България", които са членове на Групата за приятелство България – Венецуела в 44-тото НС и от Комунистическата партия на България с първи секретар Александър Паунов.

Депутатите на левицата от парламентарната Група за приятелство с Венецуела са Георги Гьоков, Александър Паунов, Дора Янкова, Иван Ченчев, Манол Генов и Румен Георгиев.