За първи път от осем лета има спад в похарчените пари за трансфери във Висшата английска лига, пише Би Би Си. Прозорецът затвори вчера в 17 часа местно време (19 ч. наше), като от юни до сега са дадени 1,2 милиарда паунда. Това е с около 200 млн. по-малко от поставения през 2017 г. рекорд.

Може би една от причините е, че тази година периодът за покупки приключи много по-рано - ден преди началото на шампионата, който стартира днес в 22:00 ч. с двубоя "Манчестър Юнайтед" - "Лестър". Това бе решено още през миналата година. До 2017-а сделки можеха да се правят до края на август. Броят на закупените състезатели също е нисък - 108, а във всяка една от предходните 5 години е бил повече.

Само вчера клубовете са договорили играчи на обща стойност 128 млн. паунда. Все пак Висшата лига записа върхово постижение и тази година - на платените пари за футболисти извън Острова - 880 млн. (770 млн. за 2017-а), сочат данни на "Делойт".

Гръмки трансфери нямаше - не и като имена. Ден по-рано "Челси" се съгласи да плати 72 млн. паунда (80 млн. евро) за вратаря на "Атлетик" (Билбао) Кепа Арисабалага. Това се оказа и най-скъпата покупка на лято 2018. Любопитно е, че и № 2 е вратар - Алисон от "Ливърпул", привлечен за 72 млн. евро. Най-коментираната изходяща сделка e също на страж - Тибо Куртоа смени "Челси" с "Реал" (Мадрид).

А до края на август английските клубове могат да загубят футболисти, тъй като "прозорецът" за останалата част на Европа остава отворен.

Счита се, че големият печеливш от фаворитите за титлата и призовите места е "Ливърпул", който взе играчи на всички постове, на които имаше нужда, и се раздели с над 200 млн. паунда. Шампионът "Манчестър Сити" пък най-накрая постигна цел, набелязана още през миналата година - Риад Марез от "Лестър" (60 млн. паунда).

"Тотнъм" постави рекорд в историята на Висшата лига - "шпорите" не взеха нито един нов. Може би причина за това е, че довършва новия си стадион в Северен Лондон. Арената, чиято стойност е около 800 милиона паунда, официално ще отвори врати през септември.

"Манчестър Юнайтед" се ограничи с взетите още преди Световното Диого Далот (защитник от "Порто"), Лий Грант (35-годишен вратар от "Стоук") и бразилския национал Фред (от "Шахтьор" Донецк за 47 млн.). Това е крайно недостатъчно за мениджъра Жозе Моуриньо, който се надяваше на поне двама нови, а най-силно настояваше за централен защитник.

"Червените дяволи" се разминаха с английския национал Хари Магуайър ("Лестър"), Жером Боатенг ("Байерн"), Тоби Алдервайрелд ("Тотнъм"), Джери Мина ("Барселона") и Диего Годин ("Атлетико" Мадрид). В крайна сметка Мина бе закупен от "Евертън" за 27 млн. лири. "Карамелите" са си осигурили около 11 играчи (!), като в тази бройка влизат и завърнали се преотстъпени състезатели.

Само в последния ден "Евертън" взе трима - освен Мина, също Андре Гомеш от "Барселона" и бразилското крило Бернард от "Шахтьор". Най-активен в последния ден беше новакът във Висшата лига "Фулъм", подписал с петима футболисти.

Роман Абрамович няма право засега да пребивава във Великобритания, но въпреки това "Челси" похарчи добри пари - освен Арисабалага клубът грабна Жоржиньо от "Наполи" за 57 млн. лири, а засега успява да задържи звездите си Еден Азар и Уилиан.

"Арсенал", който премина във владение изцяло на американския си собственик Стан Кронке, плати за петима нови, като общата им стойност е почти колкото на Арисабалага от "Челси".