Нацистките символи вече могат да се появяват във видеоигрите в Германия и така се слага край на една дългогодишна цензура, съобщи BBC. Отмяната на забраната се отнася до случаите, в които нацистките символи се използват за художествени цели.

Германия забраняваше символите, които се асоциират с противоконституционни екстремистки групи, което доведе до проблеми в игрите, където нацистите често са противници. В игри като Wolfenstein (Вълчата бърлога), във версиите за Германия се променя името на Хитлер, отстраняват се мустаците му, а свастиките - един от символите на Третия райх, се заменят с друг символ.

Цензурата за нацистки символи датира от 1990-те. И макар забраната за екстремистки символи все още да е в сила, от германския регулатор за развлекателен софтуер USK (Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle) заяви, че правилата вече ще се прилагат към видеоигрите по същия начин, по който се използват за филми. За всяка отделна игра ще се преминава през рейтинговата процедура, където да се обоснове използването на символите за художествена цел.

През ситото на регулатора може да преминат и игри, които са категорично против идеалите на забранената група - например игри, в които се изисква голям брой нацистки войници да бъдат убити от играча.

Заради цензурата за нацистки символи в блокбъстърската игра Wolfenstein II: Новият колос, в която нацистка Германия печели Втората световна война - и в която Хитлер е все още жив, в германската версия на играта всяка свастика бе заменена с логото на играта или други символи. В повечето страни, когато героят на Хитлер отива някъде, той е приветстван като Фюрер - но в Германия се нарича "канцлер" - и неговият характерен мустак мистериозно изчезна.