След десетдневно издирване е бил задържан общинският съветник от Несебър Пейко Янков, съобщи днес Специализираната прокуратура. По информация на Dnevnik.bg Янков, който се издирваше с червена бюлетина, се е предал сам. 

Повдигнато му е обвинение като участник в ръководената от Димитър Желязков-Митьо Очите организиарана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Янков е последният издирван от групата, а Митьо Очите все още е в турски арест, тъй като обжалва екстрадицията си.

На 15 август Специализираният наказателен съд ще решава дали да остави Пейко Янков за постоянно в ареста.

Макар соченият за бос на групата Димитър Янков да е още в Турция, неговите "съквартиранти" по хотелска стая бяха предадени на българската страна. Един от тях - бургаският бизнесмен и общински съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, днес успя да отложи повдигането на обвинение. Причина за това станаха ангажименти на адвоката му.

Срещу него се очаква да бъде повдигнато обвинение за укривателство и помагачество на сочения за водач на престъпна група Димитър Желязков. Обвинението срещу Бенчев ще е за оказаната от него помощ на Желязков да се укрие в периода от 2 до 5 август в турския град Истанбул.

В края на миналата седмица спецпрокуратурата възложи на Националната агенция за приходи (НАП) и МВР проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас", където Очите е работел като консултант, и свързаните с него хора и фирми. Проверката се възлага заради разследването на организирана престъпна група.

По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 души.