Без да споменава имена, но оставяйки недвусмислена представа за кого говори, лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини индиректно коалиционния си партньор Валери Симеонов в: а) опъване на чадър над бизнеса на братя Диневи, б) терор над определени фирми от туристическия бранш с цел бизнесът им да бъде завзет от "други олигарси", в) корупция, г) натиск над институции със заплаха за уволнения и д) "клатене" на стабилността на правителството.

След като в понеделник вицепремиерът и директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бугас Георги Паздеров се похвалиха, че са успели да затворят временно "Какао бийч" в курорта Слънчев бряг и "Хедон" в къмпинг "Каваци" заради силен шум и системно неизпълнение на предписанията да се намали музиката, днес Сидеров реши да спретне шоу - първо пред сградата на РЗИ, а после и вътре - разпъвайки на кръст директорка на дирекция в инспекцията. За целта лидерът на "Атака", който е и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", бе свикал брифинг, а цялата акция се предаваше на живо чрез страницата му във фейсбук.

Както е известно1 Симеонов от две години се занимава с опити за затваряне на заведения заради високи децибели. Обикаля по морето и прави проверки в компанията на полицаи и здравни инспектори. А след като преди месец депутат на Сидеров бе обвинен от Симеонов в прокарване на лобистки текстове по закона за приватизацията, лидерът на "Атака" тръгна по стъпките на колегата си от НФСБ като контрапункт на акция "Тишина". 

"Стара планина ли", "Нобел" ли

Днес пред сградата на РЗИ в Бургас Сидеров обясни как в качеството си на народен представител, който се вслушвал във всеки един сигнал, е получил десетки оплаквания от сдружения и асоциации на ресторантьори, хотелиери и пр., бил и на делови срещи с тях. До един повторили едно и също оплакване - "че в момента правителството, използвайки институции като тази, пред която сме тук - РЗИ и МВР биват използвани като шпицкоманди по отношение на определени заведения за сметки на други".

"Всеки ден пристигат пред едни и същи заведения полиция с маски и пр., правят проверки на лични карти на клиентите, с какви автомобили са...", заразказва Сидеров.

По думите му тези проверки облагодетелствали една част от бизнеса за сметка на друга.

"Други олигарси не са закачани с пръст. Има едни братя, които скоро ги предложиха за орден "Стара планина" ли, за "Нобел" ли... Всеки, който дойде на власт, получава апартамент в Св. Влас. Там не стъпват спецчасти с маски да плашат хората. Там, научавам, че в момента почиват представители на правителството - при много привилегировани условия. Там дъни музика цяла нощ. Никой не отива да лепи такива бележки "Обектът е спрен от експлоатация до отстраняване на нарушенията по здравните изисквания", посочи още Сидеров, визирайки:

- двамата братя са условно казано собствениците на курорта Св. Влас - Динко и Йордан Диневи. Вторият бе предложен наскоро от правителството за удостояване с орден "Стара планина" първа степен като офицер от резерва, подпомагащ изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест;

- навярно "представителят на правителството", който почива в комплекса им, е Симеонов.

"Аз си ходя по общия ред в Созопол, където ходя още от малък", изтъкна по този повод лидерът на "Атака".

Да търсим друго правителство

По думите на Сидеров около акция "Тишина" витаят "въпроси за корупция, за лобизъм, за двойни стандарти". 

"Сега ще накарам РЗИ да извърши проверки на Св. Влас! Защо там няма проверки, заведенията работят и дънят до зори и никой не се намесва. Това е само туризмът - какво ли става с други части, които са свързани с концесиите. Има щети за милиарди - ние се занимаваме тук с кръчми, дискотеки, лифтове. Спомняте си голямата битка да се приеме решение за Банско - излезе от съда, че това е незаконно, че понякога решенията на правителството се вземат грешно - ми хайде, като се вземат грешно, да си направи правителството един анализ и да се спази коалиционната уговорка всичко да се консултира с коалиционните партньори. Ние в парламента не сме трансмисия, придатък на правителството. Искаме всяка поправчица да се съгласува с нас. 40 поправки и поправчици са внесли депутатите на НФСБ през главите ни", посочи председателят на ПГ на ОП.

След което се обърна към членовете на Министерския съвет с искане да подложат Валери Симеонов на другарски съд, като вкарат утре на редовното си заседание извънредна точка за обсъждане на поведението му (такава процедура няма - б.р.). А защо не и да се саморазпуснат.

"Не сме изпратили това правителство във властта да разчиства бизнес. Това не е пазарна икономика, това не е демокрация. Обръщаме се към правителството: казвам им много внимателно да помислят върху това да вкарат извънредна точка в МС да разгледат поведението на определени членове на правителството. Искам да знам Бойко Борисов оторизирал ли е определени членове на правителството да идват тук и да безчинстват. Командировал ли ги е да тероризират туристическия бизнес", попита Сидеров.

 И допълни:

"Има ли нужда от такова правителство, трябва ли да продължи да управлява, ако то не създава благини, а затваря. Занимава се на кого да затворим заведението, за да може другият олигарх да стане по-богат. Да се замисли правителството има ли нужда от него или да търсим друго правителство."

МВР като военна хунта

След което Сидеров намекна, че вицепремиерът "страхува" институциите и едва ли не ги принуждава да извършват вменените им по закон задължения. В случая и в сега действащия закон за защита от шума в околната среда високите децибели на открито, в т.ч. в курортите, са забранени след 23 ч. 

"Да не би тук някой член на правителството да идва и да ги плаши с уволнения, ако не извършват проверки?! Да не би Бургас от най-добрия град за живеене да е станал най-корумпираният... Кой дава право на РЗИ да действа като шпицкоманда, а на МВР като военна хунта да убива туристическия бизнес. Ето сега гърми темата за Митьо Очите и Бенчо Бенчев - тези полицаи с маските, които спират децата да танцуват, що не ходят на границата да спират Очите. Къде са неговите бизнес партньори - има една партийка, дето даже беше прилепена към "патриотите"... Да се търсят отговори на тези въпроси, иначе живеем в един нихилизъм, безвремие...", продължи Сидеров.

След което посочи в заключение, че "стабилността на правителството клатят определени негови членове".

Сцената се премести вътре в сградата на РЗИ, където Сидеров се натъкна на директорката на дирекцията, отговаряща именно за замерването на шума. Жената се опита да му обясни, че и по сега действащия закон високите децибели са забранени, но Сидеров настояваше, че законът не трябва да се спазва, понеже сега бил предложен нов (от Симеонов, и то и в неговия проект шумът е забранен след 23 ч., б.р.) и бил дискусионен. Жената отново се опита да обясни, че жалбоподателите не се интересуват от това, че се правят някакви изменения в закона, те искат да се реагира на сигнала им веднага. След което лидерът на "Атака" поиска да види кои са тези жалбоподатели и от какво се жалят. Последва отговор, че това е лична информация. Сидеров пак атакува - нареждал ли й е някой да затваря заведения. Получи отговор "не". След като не проби през РЗИ, лидерът на "Атака" "разпусна седянката".