Напредъкът при създаването на изкуствен интелект подклажда съвременната оръжейна надпревара. В бъдеще въпросът живот или смърт ще решават дронове, подводници без екипаж, бойни роботи. На тази тема е посветена публикация в най-новия брой на сп. “Шпигел” с автори Константин фон Хамерщайн и Марсел Розенбах.

Предлагаме ви акценти от публикацията.

Бойните системи все повече са автоматизирани. Безпилотни машини стартират и се приземяват самостоятелно. Роботи откриват и обезвреждат взривни устройства, алгоритми филтрират голям обем данни и са в състояние не само да посочват цели, но и да определят местата, откъдето най-ефективно може да се нанесе възможно най-точен удар.

По време на предизборен митинг през 2013 г. Ангела Меркел се усмихна, когато изведнъж над трибуната се появи дрон. Телохранителите й бяха обзети от ужас. По време на публична проява през миналата седмица венецуелският диктатор Николас Мадуро беше атакуван от два дрона. Дали в близко време самоуправляващи се дронове убийци ще могат да набелязват жертвите си според своя вътрешна база данни, след което да поразяват точно определения обект?

Ранени военни на парада във Венецуела.

Точно от това се опасяват близо 4000 учени, инженери и предприемачи, изследващи изкуствения интелект. В свое открито писмо те поеха ангажимент да не участват в разработването, производството и търговията, нито да използват смъртоносно автономно оръжие. Сред подписалите се са компанията DeepMind, принадлещажа към Гугъл и работеща в сферата на изкуствения интелект, основателят на Tеsla Илон Маск и Лондонският университетски колеж.

Едва ли може да се спре новият вид оръжейна надпревара. Редица държави инвестират при създаването на бойни роботи. Те ще стават все по-независими от човека и без негова помощ или намеса ще са в състояние да изпълняват конкретни задачи.

Над 30 държави използват защитни системи срещу ракетни или артилерийски обстрел, които реагират така бързо, че хора се намесват единствено при изключителни обстоятелства. Така например израелският безпилотен “Нагру” е първият напълно автономен дрон, който на секундата може да се добере до излъчвания на вражески радиолокационни станции и да ги атакува без каквото и да било съгласуване. В Сирия руснаците за пръв път използват безпилотни бойни мащини. Такива са на въоръжение и на други 29 държави, други десет страни следват примера им и ги разработват.

Военен боен дрон.

Изкуственият интелект е в състояние да превърне бойните системи в по-бързи, по-точни и по-умни. Нито един човек не би могъл да го направи за секунди – да анализира огромен обем данни, да прогнозира и идентифицира агресор или възможна цел. Все пак сега решението за живот или смърт взема човекът, а не машината. Но докога това ще е така? И какво лошо има в това в бъдеще изкуственият интелект да е в състяние сам да взема решения? Машината не изпитва ярост, не се уморява, точна е и е в състояние да предотврати големи беди. Дори за правителства на авторитарни държави става все по-трудно да оправдават пред населението жертви от войни. Този, който хварля бойна техника във война, се надява, че така ще защити собствените си войници. Забравя обаче, че новите технологии никога досега не са предотвратявали ужаса по време на война.

Американският изтребител F-35.

Американският изтребител F-35 е първият боен самолет от пето поколение. Руснаците вече представиха концепция за боен летателен апарат от шесто поколение под названието “Охотник” (ловец – б. р.). Той ще е безпилотен и ще е в състояние сам да изпълнява всяка задача. Все пак това е бъдеще, а днес F-35 всъщност е летящ компютър с огромна памет данни. Ролята на втория пилот на борда се поема от системата Fusion – невидим асистент, който благодарение на алгоритми анализира данните от камери, радари и сензори, обработва данните и по този начин своевременно разпознава опасността.

Един от новите проекти на американската военнопромишлена корпорация Lockheed Martin е новият безпилотен MQ-25, който ще може да излита от самолетоносач. Той ще е в състяние във въздуха да направлява F-35 и същевременно да го снабдява с нови ракети. Дори при модифицираната му версия той сам ще е в състояние да се превърне в безпилотна бойна машина.

По отношение на подводници без екипаж ожесточената оръжейна надревара се води между големи държави. Преди няколко месеца руският президент Владимир Путин обяви разработването на автономна атомна подводница дрон, която ще е в състояние месеци наред да е под вода.

 

 

Китай вече изпробва собствени безпилотни бойни самолети. През 2016 г. китайците похитиха в Южнокитайско море американска безпилотна подводница явно с цел да откраднат технологията.

Ядрените държави се опасяват, че автономните подводни дронове биха могли да се използват при флота и да осъществяват атаки при извънредни обстоятелства. От години експерти предупреждават за опасност новите роботи да нарушат стратегическото предимство на подводниците с ядрено снаряжение.

Армиите на развитите промишлени държави изпитват недостиг от млади кадри заради проблема със застаряването на населението. Едно от решенията на проблема е автоматизацията. Така числеността на екипажите на германските фрегати от тип F-125 беше съкратена над два пъти. Според американски експерти след 10-15 години бойните подразделения ще са с численост не от по 1200, а по 250-300 войници, които ще управляват хиляди автоматични системи.

Тенденцията за подобряване и поевтиняване на автоматичната техника в гражданската сфера е с нежелателен ефект във военната. Северна Корея и терористични организации все по-лесно се добират до опасни съвременни оръжия. Ислямистката групиравка "Даеш" или "Хамас" и сега купуват дронове за хиляди долари, като впоследствие ги снабдяват с оръжия.

На 23 септември 1983 г. в тайния бункер "Серпухов 15" в Москва задейства алармената система. Сиганалът сочеше, че американците са изстреляли пет междуконтинентални ракети. Следвайки собствената си интуиция, подполковник Станислав Петров съобщава на военното ръководство, че тревогата е недостоверна. По-късно се установява, че облаци са отразили слънчевата светлина и така са предизвикали включване на алармата. Решението на Петров, взето по собствената му интуиция, спаси човечеството от ядрен апокалипсис.

Учени и експерти по роботи демонстрираха през юли т.г. в Швейцария жилетка, с която само с движения на тялото може да се контролира и ръководи полетът на дрон.

Как би постъпила машина в подобна ситуация? Проблемът би могъл да се реши програмно чрез математически способ. Възможно ли е обаче във формулата да се включи интуицията на Петров? Колкото по-абстрактна е задачата, толкова по-трудно ще е проблемът да се формулира на езика на математиката. Практически неразрешими са задачите, които могат да бъдат решени едиствено съвместно с човека, тъй като само той може да предвиди беди.

Вече четири години държави водят неофициални преговори по използването на автономни бойни системи, а от 2017 г. официално се срещат експерти. Фронтовете са ясни. От едната страна са държави като Бразилия, Нигерия и Австрия, които настояват за забрана на автономни бойни системи съобразно международното право. От другата страна са страни начело с Русия, САЩ и Израел, които се обявяват против подобна забрана.

В края на публикацията авторите цитират американския експерт по изкуствен интелект Педро Довингос: “Може би трябва да забраним не бойните роботи, а войниците.”