Над 300 католически свещеници насилили поне 1000 деца в щата Пенсилвания през последните 70 години, а Църквата прикривала престъпленията. Това става ясно от доклад на разширения съдебен състав, който от 18 месеца разследва случаи на педофилия в щата.

Свещениците са насилвали момичета и момчета от невръстна възраст, както и тийнейджъри.

"Вярваме, че реалният брой на децата всъщност е много по-голям", пише в доклада.

Причената е, че част от църковните документи са били изгубени, а жертвите се страхуваха да свидетелстват.

Всички случаи са старателно прикривани от ръководствата на епархиите, които "предпочели да защитят насилниците и институцията си". 

"Вашингтон пост" цитира главния прокурор на Пенсилвания Джош Шапиро, според когото в хода на 18-месечното разследване са били прегледани над два милиона документа, вкл. от тайните църковни архиви, в които са се държали в продължение на десетилетия съобщения за сексуални злоупотреби с деца. 

"Вследствие на прикриването почти всички случаи на посегателство, открити от нас, са от прекалено отдавна, за да бъдат съдебно преследвани", каза на пресконференция Шапиро.

Прокурорът обясни, че е ограничен от законодателството на щата, според което жертвите на сексуално посегателство като деца могат да внесат жалба по граждански иск до 30-годишната си възраст, а по криминален - до 50-годишна възраст.

Най-възрастният човек, говорил пред съдебния състав, сега е на 83 години, пише "Вашингтон пост". 

Много от жертвите твърдят, че били дрогирани и манипулирани. Някои си спомнят, че когато споделяли със семействата си, те не им вярвали и дори ги биели и наказвали.

Мащабният скандал засяга шест епархии в щата Пенсилвания: Питсбърг, Скрантън, Ери, Алънтаун, Грийнсбърг и Харисбърг. За останалите две енории в щата данните бяха публикувани по-рано и разкриха сходни резултати.

Според огласения вчера доклад на т.нар. голямо съдебно жури висшият клир в щата е убеждавал жертвите да не съобщават за стореното им, а също и правоохранителните органи да не разследват, пише "Ню Йорк таймс".

Римокатолическата църква е разтърсвана от скандали, свързани със сексуални посегателства срещу малолетни от повече от 15 години, откакто през 2002 г. в Бостън бяха констатирани фрапиращи случаи.

Въпреки че бяха изплатени милиарди долари за извънсъдебни споразумения и бяха въведени нови програми за превенция, скандалът не стихва и достига висши духовници, отбелязва нюйоркското издание. Вестникът припомня, че наскоро от поста си се оттегли кардинал Тиъдър МакКарик, архиепископ на Вашингтон, след обвинения в сексуални посегателства срещу млади свещеници, семинаристи и малолетни. 

"Въпреки някои въведени институционални реформи отделни ръководители на църквата до голяма степен са избягвали публичната отчетност", пише съдебният състав. "Свещеници са изнасилвали малки момчета и момичета, а служителите на Бога, които са били отговорни за тях, не само че не са правели нищо, а са прикривали случващото се. Десетилетия наред", констатира разследването. 

В доклада от 1400 страници се казва, че някои от уличените свещеници са били отстранявани от богослужението, но други са оставали клирици и даже са били повишавани, подчертава "Ню Йорк таймс". 

Действащият архиепископ на Вашингтон, кардинал Доналд Вюрл, е обвинен от разследващите в съучастие, защото е прикривал злоупотребите на свещениците, когато е бил епископ на Питсбърг.

Той се защити публично с изявление, в което поиска и прошка за "тежките падения на Църквата, които трябва да бъдат признавани".

"Действах със загриженост за жертвите и с цел да предотвратя бъдещи актове на насилие", пише Вюрл.