Пет месеца са прилагани СРС спрямо несебърския общинар Пейко Янков, документирана е ролята му в палежа на казино в Слънчев бряг, както и в изнудване на съдружник да се откаже от дяловете си във фирма „Хермес“. И всичко това - в полза на организираната престъпна група на Митьо Очите.

Това стана ясно днес от думите на прокурор Детелина Ганчева в специализирания съд, където се гледа мярката за неотклонение на Янков.

Янков е в ареста, след като на 1 август прокуратурата удари групата на Очите край морето, неколцина, сред които и той, се укриха, а на 13 август – в понеделник, се предаде.

От думите на прокурорката стана ясно още, че Янков – който е син на застреляния през 2007 г. председател на ОС Несебър Димитър Янков, се е укривал извън страната. Тя обаче не уточни къде – само каза, че е в ЕС.

Според адвоката му Росен Кожухаров обаче въобще не можело да се говори за укриване. Янков имал „лични мотивни съображения“ да не се яви конкретно в деня, в който получил призовка за свидетел.

„На призоката пишеше, че е за свидетел. После научихме, че е обвиняем“, заяви адвокатът, като обеща да покаже призовката, която пък точно в момента не била у него.

„Лице, което е призовано като свидетел няма никаква – ниго житейска, нито правна логика, да се укрива", обяви защитникът му.

А на въпрос той ли го е посъветвал да се предаде, отговори, че „клиентъ му бил достатъчно интелигентен“ да избере какво процесуално поведение да предприеме.

На изказванията му прокурор Ганчева контрира, че и на двете призовки до Янков, преди да се стигне до обявяването му за издирване и Европейската заповед за арест, пише, че е търсен именно като обвиняем.

Той ще получи квалификации по НК за участие в организирана престъпна група, палежи и изнудване. Прави впечатление, че обвинение за наркотици пак липсва.

Както Клуб Z писа - на този етап и дума не става за наркоразпространение и при другите задържани от групата на Митьо Очите.

В края на днешното заседание съдът постанови, че Янков остава в ареста. Акцентът в мотивите бе единствено обвинението за изнудване.

Така седмина от групата вече са трайно зад решетките, а лидерът е в Истанбул, където се чака екстрадиционна процедура.