Въпреки забраните, наложени й в съответствие със санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, Северна Корея продължава да прави бизнес с други страни, като при това е създала около 250 смесени дружества с Китай и Русия.

Това съобщи днес японският вестник "Санкей", позовавайки се на междинния отчет на комитета, следящ спазването на санкциите срещу Пхенян, предаде ТАСС.

В документа се казва, че основната част от този бизнес е с Китай. Става дума за най-малко 215 смесени дружества с различни сфери на дейност, включително с участието на индивидуални предприемачи. 

Според японския вестник в списъка има също около 30 руско-севернокорейски компании и още няколко фирми, създадени съвместно със Сингапур и Австралия.

От севернокорейска страна в подобни проекти участват главно компании и хора, на които Съветът за сигурност на ООН вече е наложил санкции. 

Пълният списък със смесени дружества ще бъде официално представен в най-скоро време в доклад на световната организация, пише "Санкей".

По отношение на Северна Корея действа най-строгият съществуващ днес санкционен режим, предвиждащ по-конкретно финансови санкции, оръжейно ембарго, забрана за доставки на ракетно гориво, оборудване и материали с двойно предназначение, а също износа на въглища, желязо, олово, морски стоки и други продукти.

За последен път санкциите бяха затегнати на 22 декември миналата година. Тогава Съветът за сигурност на ООН въведе нови ограничения за доставките на суров петрол и петролни продукти за Северна Корея, а също изиска от всички страни да изгонят севернокорейските трудови мигранти в срок до 24 месеца, припомня ТАСС.

БТА