Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана, разказва Андрю Озбърн от Ройтерс.

56-годишният Николаев - графичен дизайнер, който обича пътувания в чужбина и вносни вина - обаче обвинява Запада, а не Путин, за тези несгоди и не съжалява, че е гласувал за политик, който според него е правилният човек да преведе Русия през тези трудни времена. 

"Болезнено и неприятно е, но това няма да промени моята политика - каза Николаев за това, че рублата загуби 10 процента от стойността си спрямо долара от края на юли главно в резултат на новите американски санкции срещу Русия. - Всъщност, колкото и странно да звучи, това само ще затвърди моите убеждения. Те (Западът) се опитват да сломят Русия.

Мнението на Николаев, че Путин не е виновен, се споделя масово от руснаците според Степан Гончаров - социолог в центъра за проучвания на общественото мнение "Левада".

"Хората наистина не разбират динамиката зад тези процеси и президентът традиционно е предпазен от критика", каза Гончаров пред Ройтерс. 

Преобладаващото мнение в Русия, че сривът на рублата е резултат от западен заговор, директно отеква в Турция - съюзник на Русия, чиято валута, лирата, спадна до рекордно ниско равнище в понеделник. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган казва, че страната му е мишена на икономическа война и че Турция като ответна мярка ще бойкотира вноса на някои американски стоки. 

Негативи за някои в Русия

Сриващата се рубла причинява негативи за някои в Русия. Цените на вносните стоки вероятно ще се повишат. Почивките в чужбина също поскъпват. 

Според Ирина Турина, говорителка на Съюза на руската туристическа индустрия, туроператорите са отчели през миналата седмица спад от 10-15 процента на търсенето на ваканционни пакети заради слабостта на рублата.

"Хора, които още не са платили цялата цена за почивката си, бързат да платят остатъка, макар да не са длъжни да го правят", каза Турина пред Ройтерс, като добави, че те се опасяват от евентуално неблагоприятно за тях преизчисляване на ваканционните пакети в резултат на спада на рублата.

"А други, които все още не са купили ваканционни пакети, решават да изчакат - казва тя. - Въпросът не е само да си платиш почивката, а и в това, че ще трябва да харчиш пари, когато пристигнеш там, и хората вземат долари." 

Оптимистично настроение

Въпреки всичко налице са ранни и анекдотични признаци, че много руснаци, отдавна свикнали с колебанията на националната валута, понасят стоически и дори с предизвикателно пренебрежение срива на рублата. 

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза през миналата седмица, че санкциите срещу Русия нямат нищо общо с поведението на Москва на места като Украйна или Сирия, а са мотивирани от стремежа на САЩ да притискат икономическите си съперници. Това мнение се споделя от много руснаци, които от години гледат и слушат държавната телевизия и възприемат антизападната риторика на Кремъл. 

Други руснаци просто гледат бодро на спада на рублата, който изненада мнозина, защото те знаят и по-лошо.

"Нищо не е вечно, нещата някак ще се променят - каза московчанинът Генадий Цуркан. - Нещата винаги се променят към по-добро. Мисля, че няма да чакаме дълго това време, уверен съм."

Спадът на рублата далеч не е така тежък, както при валутната криза след 2014 г., когато икономическият спад съвпадна с последствията от руската анексия на украинския полуостров Крим. Русия сега е значително по-слабо уязвима от колебанията на рублата, отколкото преди 4 години. 

Оттогава руските компании понижиха чуждестранните си заеми, държавата намали сумите, които са й необходими от западните дългови пазари, а страната внася по-малко стоки, за които трябва да плаща в долари. 

Все още високият рейтинг на одобрение на Путин бележи спад през последните няколко месеца, но социолозите свързват това с непопулярните предложения за пенсионна реформа, а не със слабостта на рублата. Те казват, че слабостта на рублата може да засили зараждащото се чувство на недоволство сред някои руснаци, породено от пенсионната реформа, но не е ясно дали това ще катализира протести и дали ще повлияе върху политическия пейзаж, в който Путин доминира от повече от 18 години. 

"Ако се получи някакъв ефект, той ще бъде непряк, като ще подсили недоволството от влошаващия се жизнен стандарт", каза Гончаров от "Левада център". 

Николаев, подкрепящият Путин графичен дизайнер, бе по-философски настроен:

"То е като със слънцето и снега. Не мога да им повлияя. Може би трябва да премина на друга марка вино. Или пък да си купя един вместо два чифта обувки. Това е неприятно, но не чак толкова."