Представителите на Европейския съюз в преговорите за "Брекзит" подозират, че са били подслушвани от британските тайни служби, съобщи в. "Дейли телеграф".

Подозренията били озвучени за първи път на 13 юли. Тогава членът на преговарящия по "Брекзит" европейски екип Сабине Веянд обърнала внимание на колегите си как в ръцете на британците са се озовали документи от поверителна презентация от 5 юли, в които се излага негативната оценка на Европейската комисия за запазването на общия пазар с Великобритания.

Само няколко часа по-късно Великобритания прокарала на най-високо ниво искането си ЕК да не публикува информацията от презентацията. При евентуалното й разгласяване визията на правителството за бъдещите отношения с ЕС нямало да бъде одобрена. Тъй като оценката на Комисията не била оповестена, на 6 юли Мей получи подкрепа за изложения си на заседанието на кабинета в резиденцията Чекърс план за Брекзит, а министрите Борис Джонсън и Дейвид Дейвис подадоха оставка, отбелязва БТА.

"Дейли телеграф" не посочва какво значи формулировката "на най-високо равнище". В статията обаче се припомня, че на 5 юли се състоя среща между Мей и германския канцлер Ангела Меркел, на която и двете заявиха, че преговорите по "Брекзит" навлизат в решаващия си етап.

Представители на британското правителство обаче коментират пред "Дейли телеграф", че предположенията за подслушване са плод на силно развито въображение и че Лондон се сдобива с тайна информация в Брюксел по съвсем други начини. Като основен такъв се посочва предоставянето на сведения от страна на симпатизиращи на Великобритания европейски бюрократи.

Въпреки това и двете страни са взели мерки срещу подслушване на преговорите за "Брекзит" днес в Брюксел. Властите на ЕС ще прибират мобилните телефони и другите електронни устройства на британците, а делегацията на Великобритания ще си носи собствени принтери от страх европейската техника да не създаде тайни копия на документите им. 

Британският министър на външните работи Джереми Хънт коментира днес, че би било "огромна стратегическа грешка", ако не се постигне споразумение с Брюксел преди Великобритания да напусне Европейския съюз през март, предаде Асошиейтед прес. 

"Ние не смятаме, че това би било в интерес на която и да било европейска страна от ЕС или извън него", заяви Хънт по време на посещение в Латвия. Според него "все повече държави се обявяват за прагматичен (подход)"

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич оцени шансовете за Брекзит без споразумение на "50 на 50". 

Има "много сериозен риск" за такъв сценарий, каза Ринкевич в интервю за Би Би Си. В същото време той изрази оптимизъм, че все пак ще се стигне до споразумение.