Лидерът на БСП-София Калоян Паргов продължи линията на партията за атака срещу Македония по повод изказването на премиера Зоран Заев, че Илинденското въстание е българско. Дебатът по тази тема, който у нас върви вече втора седмица, бе започнат от лидера на БСП Корнелия Нинова.

В специално изявление Паргов заяви, че само година след подписването на договора за приятелство и добросъседство с Македония, той е започнал да дава дефекти.

"И тук проличава слабостта на българската дипломация. Доказателство за това е изявлението на Зоран Заев за Илинденско-Преображенското въстание", каза Паргов, който, както изтъкват от пресцентъра на БСП-София, има специалност "Международни отношения".

Паргов също така казва, че в договора между Гърция и Македония всичко е точно и ясно разписано и няма възможност за спекулации.

"Докато нашият договор по никакъв начин не възпира македонски официални представители да правят подобни изявления. Самият факт, че в договора се говори за македонски език вече е проблем. Историческа истина е, че македонските наречия са част от българския език", заяви Паргов. 

И допълни:

"Време е управляващите да проявят смелост и да защитят българщината, която са отстоявали и са дали живота си за нея хиляди. Длъжни са да защитят интересите на българите в Македония, така както го правят Сърбия, Гърция и Албания за техните малцинства".

Все пак Паргов изтъкна, че от двете страни на границата живее един народ и за това европейската перспектива на Македония е важна и е в интерес на България.

По-рано днес президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов даде интервю, в което също заяви, че България трябва да успее да защити своята история от претенциите на Македония.