СИМОНА РУСЕВА

Разбунена тълпа успя да измъкне 17 заразени с вируса "ебола" от изолатор в либерийската столица Монровия, здравните власти са хвърлени в тревога, съобщиха световните агенции.
Заразените със смъртоносния вирус са били настанени в превърнато в изолатор училище в бедняшкия квартал “Уест Пойнт” с население от 75 000 души. 
Пренаселен, тънещ в мизерия, а сега пък ебола. Това положение вероятно е взривило недоволството. Тълпата, обсадила импровизираната здравна база, крещяла: “В “Уест Пойнт” няма ебола!” Разгневените хора били убедени, че властта им е скроила заговор.
Макар покрай тях да е минала трупна кола с четирима починали в изолатора и конвоирана от полиция, разбунтувалите се не мирясали.

Бунтът явно е бил провокиран от решение на здравното министерство на Либерия. Вчера от там беше обявено, че гетото ще бъде поставено под карантина. Същевременно беше съобщено, че хората там своевременно ще бъдат снабдени с необходимите количества храни. След блокирането му никой няма да има право да влиза и излиза от квартала.

Хиляди жители на “Уест Пойнт” съзрели в мярката дискриминация.
Либерия е най-засегната от епидемията от ебола. До този момент починалите там са 400 души при 1145 жертви общо. Заразените с ебола са 2127 души.
Сега опасенията са, че след бягството 17-те заразени с вируса ще причинят разрастване на трагедията.

Кения затвори границите си за идващи от западноафрикански държави, съобщи днес Би Би Си. Забраната за влизане в страната засяга граждани на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, където епидемията взима застрашителни размери. Изключение се прави само за лекари и друг медицински персонал.

От сряда се забраняват и полети на кенийската авиокомпания до Либерия и Сиера Леоне. Засега Нигерия е извадена от “черния списък”, тъй като там са регистрирани само 4 случая на зараза с ебола.
Международната здравна организация обяви преди дни Кения за рискова държава. Източноафриканската страна се смята за център на въздухоплаването на Черния континент. Само от държави от Западна Африка там кацат близо 100 самолета седмично.