Възможно ли е да се създаде екологична ферма в градски условия? Британските предприемачи Ричард Балард и Стивън Дринг дават положителен отговор на въпроса с проекта "Оглеждане под земята" ("Growing underground"). Фермата се намира в изоставени тунели под Северната линия на лондонското метро, които са били построени като убежища срещу въздушно нападение през Втората световна война.

Балард и Грид си поставят за цел да създадат градска ферма с минимален въглероден отпечатък, която да снабдява лондонските ресторанти и търговци на дребно със зеленчуци и билки. Те са създали хидропонна система за отглеждане на растения и осигурявят необходимата светлина с икономични LED лампи. 

Хидропонно земеделие означава да отглеждаш растенията в богата на минерали платформа върху специално конструирани етажерки при контролирани температура и условия на осветеност. Във фермата се поддържа постоянна температура от 60 градуса по Фаренхайт (15.5 Co). Подземното разположение на фермата осигурява защита срещу част от познатите вредители и болести по растеният и изолира средата от капризите на британското време.

Амбициозният проект има подкрепата на отличения със звезда Michelin готвач Мишел Ру младши. 

Когато за пръв път срещнах тези момчета, помислих, че са напълно откачили“, казва той. „Но когато посетих тунелите и опитах вкусната продукция, която вече се отглеждаше там, направо бях зашеметен. Пазарът за такава продукция е огромен.“  Проектът ще стане реалност, ако екипът успее да събере 300 000 паунда в следващите два месеца със своята кампания за обществено финансиране.

Пол Балард и Стивън Дринг се надяват, че ще съберат достатъчно средства, за да разположат подземната ферма на площ от 2.5 акра. Очаква се проектът да стартира в пълен мащаб през март, а първата продукция да бъде добита в края на лятото.

Остава обаче въпросът дали земеделието в изкуствени условия не е точно обратното на органичното производство.

Проектът "Отглеждане под земята" има шанс да даде решения на редица еко проблеми. Разбира се, ако отгледаните под земята зеленчуци имат същия вкус и полезни свойства като тези, отгледани при стандартни условия.