Пореден скандал назрява в Българското национално радио, след като в края на миналия месец е прекратен договорът диригентката - Венеция Караманова.

Децата от състава, който тази година започва 59-ия си концертен сезон, ще пеят в знак на протест пред сградата на БНР на 20 август, понеделник.

72-ма родители и хористите са подписали открито писмо, в което искат маестра Караманова да бъде възстановена на работа за още две години, докато предаде на новата диригентка "традициите на тази школа". 

"Незаменимата връзка между хор и диригент, на която дължим своето успешно представяне през годините, не се създава с една репетиция. Нужно е време, за да може един диригент да спечели доверието на певците, да се утвърди като авторитет и да превърне 120 деца в работещ екип. Това са умения и традиции, които се предават с години”, пишат хористите в писмо до генералния директор на БНР.

Според родителите децата са "оставени от генералния директор Александър Велев без диригент" и затова започват протестни концерти. Назначената преди 6 месеца нова диригентка Теодора Димитрова според тях не е готова да работи с децата сама.

Без предупреждение

На 20 юли ръководството на БНР "внезапно" прекратило договора на маестра Караманова, разказват родителите. Тя е пенсионер от 7 години и е на граждански дговор към радиото. 

"Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръковоството й благодари за успехите и й съобщава от понеделник да не идва в радиото", пишат родителите.

Венеция Караманова работи в хора вече 4 десетилетия и е обичана и уважавана от поколения хористи.

Родителите писали на генералния директор на БНР с молба да продължи договора на Караманова още два сезона. Той ги поканил на среща на 30 юли.

"На родителската среща на 30 юли ръководството на БНР недвусмислено показа на хористите и на техните родители, че не само не познава традициите при изграждането на Детския радиохор и нехае за приемствеността, която съпътства изграждането на младите певци, но демонстрира пренебрежение към богатия им репертоар и към труда им", пишат родителите.

На срещата станало ясно, че БНР няма финансов проблем да плаща договора на Караманова. Провела се втора среща на 3 август, в която Велев поел ангажимент да възстанови договора на диригентката за още два сезона.

"Но това се оказаха празни обещания от страна на БНР", пишат родителите.

По техни думи в "последния момент", дни преди да започне творческата подготовка за сезона, Караманова е получила оферта "с унизителни клаузи, не само за диригент от нейния ранг, но и за всяко човешко същество". 

"В договора са й възложени функции пъдар, който "да отговаря за дисциплината и реда и спазва правилата за безопасност" и по никакъв начин не е регламентирана регулярната работа на маестра Караманова с хористите, както и няма текстове, които да гарантират, че ще бъде осъществено така необходимото обучение и въведение на новата диригентка в школата на Детския радиохор."

Според родителите още по-грозно е било предвиденото месечно възнагражданеие за Караманова - 156 лв. Те подчертават, че сега предстои важна част от подготовката на децата за сезона - ежегодният лагер в Кранево, на който се учи новия репертоар. Без него планираното за ноември турне в Унгария, Австрия и Чехия щяло да пропадне. Родителите заплашват да оттеглят децата си от хора, ако Караманова не получи по-добър договор за следващите 2 сезона.

Велев: Всички са подведени

Според генералният директор Александър Велев, когото Клуб Z потърси за коментар, родителите и малките хористи са подведени от Караманова.

"Изключително омерзен съм, че за да се наложи някой на радиото, се използват децата. Никой не може да рекетира радиото", заяви той.

И отбеляза, че децата имат право да протестират, но на тази възраст родителите им отговарят за тях и едва ли на тях им е хрумнало сами да пеят пред радиото.

Александър Велев, генерален директор на БНР.

Велев поясни някои от твърденията на родителите. Договорът на Караманова е изтичал, така че е нямало нищо "внезапно" в прекратяването му. Преди това с нея е разговаряно от дирекция "Музикална къща". Предложен й е нов договор - да работи с децата още, да дирижира 5 концерта, дори титлата "почетен диригент". Тя отказала всичко.

На въпроса защо заплащането е 156 лв месечно, той обясни:

"Това е граждански договор, договор на парче. Не е месечна заплата, а хонорари за отделни участия."

Родителите явно са извели тази сума, като са разделили хонорарите, които Караманова ще получи, на 12. Но, отбелязва Велев, тя няма да работи през цялото време.

"Тя заяви, че ще постави децата начело. Но така поставя егото си начело, не децата, иначе нямаше да откаже. Тя има проблем да се отчита пред дирекция "Музикална къща", това е абсурдно, и премиерът се отчита пред Народното събрание, всеки се отчита пред някого."

Велев обясни още, че има и проблем с отговорността, като даде пример с предстоящата лятна подготовка в Кранево.

"Представете си как пращаме 120 деца на турне в чужбина с някой на граждански договор. Ние не даваме на хора с граждански договор да водят предавания, камо ли да отговарят за 120 деца."

И даде пример - ако дете пострада, той ще е отговорен, тъй като лице на граждански договор с БНР няма същия тип задължения и отговорности. 

Велев подчерта още, че новата диригентка Теодора Димитрова е "прекрасен професионалист", одобрена е лично от Караманова, години наред е работила със създателя на хора Христо Недялков. Тук родителите са съгласни с него, те също отбелязват високия професионализъм на Димитрова, но твърдят, че е работила с децата едва 3-4 месеца.

"Димитрова работи от 10 години с хора", твърди Велев.

Всъщност преди да спечели конкурса за диригент, новата диригентка е работила с малките хористи, просто не постоянно и не в това си качество, така че тезата, че децата не я познават, е грешна, обясни той.

И в крайна сметка обясни и причините да се цели смяна на ръководството на хора - той не е управляван добре. Даде и пример:

"Като генерален директор от месец се опитвам да се добера до база данни на хора. Няма телефони, имейли на родителите, това е безобразно."

И подчерта, че БНР покрива всички разходи на децата и затова е редно и да управлява правилно хора. Накрая отбеляза:

"В понеделник ще реша дали ще има школата в Кранево тази година. Ако няма достатъчно деца или няма възрастен човек на трудов договор, който да пратя, просто няма да се проведе."

Детският хор на БНР

Детският радиохор на националното радио е с десетилетия история, стотици участия в България и чужбина, носител на множество награди, медали и дипломи от национални и международни конкурси.

Създаден е през 1960 г. от маестро Христо Недялков, който обучава и ръководи младите хористи до смъртта си през 2013 г. Венеция Караманова е негов втори диригент в продължение на 35 години и поема хора след това.

Участието в хора е доброволно, не се заплаща, но и децата не получават възнаграждения за концертите, които правят.

Тази година Детският хор откри европредседателството с българския и европейския химн в Народния театър на 11 януари и го закри със Симфонията на хилядата на Густав Малер в НДК на 27 юни. Те изпяха и заедно с малката Крисия, Хасан и Ибрахим през 2015 г. българската песен на Детската Евровизия в "Арена Армеец"