На седмия ден след тоталния срив на Търговския регистър, от Агенцията по вписванията съобщиха, че са успели да възстановят още една от функционалностите му, а работата по възстановяване на цялата система продължава. В сряда и четвъртък бе възобновена опцията за проверка на актуалното състояние на фирмите и справките за физически и юридически лица.

От днес "в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление", съобщиха от агенцията.

"Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до средата за междурегистров обмен (RegiX).Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Всички специалисти от поддържащата фирма и от агенцията работят денонощно.", пише още в съобщението.

Уточнено е, че "характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица".

От Агенцията по вписванията казват още, че са предприети са мерки по недопускане на сривове в инфраструктурата за възстановяване на регистъра, както и за устойчивата работа на останалите регистри, които се управляват от нея. И отново припомнят, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито с инцидент в киберпространството, а рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.

По-рано днес се установи, че сайтът на Министерството на правосъдието е недостъпен. От институцията увериха пред Клуб Z, че страницата ще е достъпна след 13 днес. Към 14 ч това все още не е факт.