Световната музикална общност си спомня емоционално за Арета Франклин. Кралицата на соул музиката почина на 16 август на 76 години, след напреднал стадий на рак на панкреаса. Новината потопи световната музикална гилдия в скръб, звезди като Пол Маккартни, Лейди Гага, Адел, Бритни Спиърс, Глория Естефан, Марая Кери… споделиха в социалните мрежи мъката си от загубата, както и щастието си да си партнират някога на една сцена с нея.

"Каква красива музика и вокално изкуство даде ти на света. Ти си легенда и душата ти никога няма да бъде забравена. Почивай в мир, ангеле на музиката", написа Лейди Гага.

В дълъг пост в Инстаграм Елтън Джон нарече смъртта ѝ "удар за всеки, който обича истинската музика: музика от сърцето, душата и църквата. Гласът ѝ беше уникален, свиренето ѝ на пиано - ненадминато. Тя беше един от любимите ми пианисти". Именно на събитие, организирано от него в катедралата "Св. Йоан Богослов" в Ню Йорк, Арета пя за последно на 7 ноември 2017-а.

"Единственият по рода си глас ще бъде с нас завинаги!", написа Шер.

Пол Маккартни я нарече "Кралицата на нашите души":

"Нека всички спрем за момент да благодарим за красивия живот на Арета Франклин, Кралицата на нашите души, която дълги години е вдъхновявала всички нас. Ще ни липсва, но споменът за величието ѝ като музикант и като човешко същество ще живее с нас завинаги. Любов, Пол".

Марая Кери неколкократно е излизала на сцената заедно с Франклин. В поредица от публикации в Туитър, тя я описва като "мое вдъхновение, мой ментор и мой приятел".

"Арета Франклин. Кралицата на соул музиката. Иконата. Певицата на всички певци. Най-великата певица и музикант в моя живот. Силата на твоя глас в музиката и в борбата за граждански права отвори широко врати за мен и толкова много други хора", сподели Кери под тяхна обща снимка.

Певицата е оставила ярка следа не само у музикантите от своето поколение. Творчеството ѝ е високо оценявано и от творци в други жанрове.

"Тя е иконата на всички икони - каза рапърката Ники Минаж в ефира на своето радио шоу. - Не знам да има някой, който тя да не е вдъхновила".

"Арета Франклин отъпка пътя за толкова много от нас в музиката. Гласът ѝ и заветът ѝ никога няма да бъдат забравени", твърди Ъшър.

Кънтри музикантът Уили Нелсън сподели, че певицата от Детройт е "най-големият подарък и гласът на едно поколение. Тя можеше да превърне всяка песен в химн".

"Арета Франклин е причината, поради която пея от дъното на онази част вътре в мен, която малко хора някога могат да достигнат", отдаде своята почит и Кели Кларксън.

Адел не може да си спомни "ден в живота си, в който гласът и музиката на Арета Франклин да не изпълват сърцето ми с толкова много радост и тъга. Каква жена!".

В трогателно писмо до "Гардиън" Глория Естефан изрази своите съболезнования:

"Откакто се помня, Арета Франклин е абсолютният зенит, водещата светлина, господарят за всяко момиче, което се стреми да пее или дори само да цени някого на върха. Бях благословена да пея с нея повече от веднъж и всеки път се чувствах все едно съм в присъствието на музикална кралска особа, която винаги ще вдига летвата и ще налага стандарта".

Джъстин Тимбърлейк сподели кадър как пее с Кралицата на соула, наричайки я "най-великата на всички времена".

Почит отдадоха още Кристина Агилера, Миси Елиът, Сhance the Rapper и още хиляди музиканти.

"Кралицата на соул музиката напусна земята, за да седне на трона си в Рая. Колко благословени сме били да чуем най-доброто, което Господ може да предложи, в гласа ѝ. РЕСПЕКТ", написа под тяхна обща фотография Лени Кравиц.

Керъл Кинг, композиторала една от най-разпознаваемите песни на Арета "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", сподели видео на песента и думите:

"Какъв живот! Какъв завет! Толкова много любов, респект и благодарност! Почивай в мир!".

Дори от НАСА изразиха своите съболезнованията, припомняйки, че астеродиът 249516, кръстен "Арета" ще продължи да обикаля около Марс, припомняйки за Кралицата на соул музиката и в космоса.

Площад Славейков