Българската асоциация на заведенията е изпратила писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което се настоява за отговор на въпроси свързани с поръчителството и механизма, по който се извършват проверките в увеселителните заведения за нивото на шума. Проверките се правят от служители на регионалните здравни инспекции, чийто принципал е Ананиев.

Това съобщават от пресцентъра на асоциацията, цитирани от "Фокус".

Членовете на асоциацията искат да знаят на какъв принцип се избират заведенията, които ще бъдат проверявани. Кой носи отговорност за фалшивите сигнали и колко е максималния брой на проверките, които могат да бъдат проведени в едно заведение въпреки, че 10 последователни проверки на РЗИ са установили, че то е изрядно.

"Създава се впечатление, че регионалните здравни инспекции са превърнати в оръжие за разчистване на сметки, тормоз на хората, които работят в заведенията и на клиентите", се казва в писмото до Ананиев.

Членовете на асоциацията настояват пред министъра за бърз отговор на поставените въпроси и проверка на дейността на РЗИ, като в противен случай ще започнат протестни действия.

Асоциацията казва за себе си, че е независима неправителствена организация, в която членуват собственици на заведения. Неин сайт не се открива в интернет. По понятни причини, не може да бъде извършена справка и в регистъра на неправителствените организации, поддържан от Агенцията по вписванията.

Иначе за същото, за което НПО-то призовава говори преди няколко дни и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Както е известно, Сидеров нападна "колегата" си в Обединени патриоти - вицепремиерът Валери Симеонов именно заради проверките на заведенията за силен шум след 23 ч. Според Сидеров заведенията, подложени на проверка се избирали тенденциозно с цел да бъдат облагодетелствани други заведения. Проверяващите от РЗИ и МВР действали като "шпицкоманди".

Последва коментар на Симеонов, в който той напълно отрече тези твърдения.

Ето и писмото на асоциацията: