Над 9 милиона лева дължи на българските си клиенти фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик". 

Това стана ясно от брифинг на заместник-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн.

В същото време вече се организира масов протест на ощетени собственици на автомобили, сключили "Гражданска отговорност" с "Олимпик". По план той трябва да се проведе тази вечер пред парламента.

Дълговете на "Олимпик" са за близо 9,4 млн. лв. Средната загуба на клиент от фалита е между 3 и 78 лв. към края на януари 2019 г. Не е ясно обаче дали активите на компанията, които при производство по несъстоятелност ще бъдат осребрени, са достатъчни да покрият сумата. 

До края на октомври изтичат общо 111 261 полици, 57 000 - до януари, а след това 28 911.

"След края на януари полиците са значително по-малко. Това е положителният факт - 29 000. Там средната загуба е от 103 лв. до 192 лв. на клиент", обясни Агайн.

Голяма част от измамените общо около 200 000 души вече са сключили нови застраховки, стана ясно още днес.

Ако има направени застраховки от фалиралата кипърска компания "Олимпик" след 10 май, става въпрос за измама, каза още Агайн.

Тя поясни, че на 10 май 2018 г. КФН е била информирана от кипърския регулатор за това, че отнема лиценза на застрахователя "Олимпик", който извършва дейност у нас чрез клон в България. Агайн обясни, че веднага след получаване на тази информация комисията е предприела всички действия и е забранила продажбата на тези застраховки.

"След 10 май няма нито една полица на гаранционния фонд, която да е издадена от "Олимпик" в България понеже гаранционният фонд незабавно още на 10 май в деня на нашето решение направи необходимото. Ако има направена застраховка след тази дата, става въпрос за измама", каза Агайн.

По думите ѝ КФН ще направи проверка на тези измами и ще сигнализира полицията. 

Агайн обаче призна, че няма много механизми за действие преди да бъде прието европейското законодателство в този сектор.

До края на септември се очаква кипърски съд да реши дали да открие производство по несъстоятелност на "Олимпик". Ако това стане застрахованите в компанията ще имат 35 дни да предявят претенциите си и да бъдат вписани като кредитори.