Агенция "Мудис" понижи кредитния рейтинг на Турция до равнище Ba3 и заяви, че условията там може да подхранят инфлация, предаде ДПА.

"Основният двигател за днешното понижение е продължаващото отслабване на публичните институции в Турция и свързаното (с това) намаляване на предсказуемостта в правенето на турската политика", посочва рейтинговата агенция.

"Мудис" изтъква безпокойства за независимостта на турската централна банка - която не повиши лихвените проценти - и липса на прозрачност, що се отнася до плановете на Анкара за справяне с неотдавнашните финансови трусове.

Условията "вероятно ще подхранят още повече инфлацията" и има увеличаващ се риск за платежния баланс. 

Агенцията "Стандард енд Пуърс" също понижи кредитния рейтинг на Турция до равнище В+ и предрече, че отслабването на лирата ще направи така, че икономиката да се свие догодина, предаде ДПА.

"Значителното отслабване на лирата има отрицателни фискални измерения и в същото време подлага на напрежение корпоративните баланси и поставя под още по-голям натиск местните банки", посочва рейтинговата агенция.

"Прогнозираме рецесия догодина. През следващите четири месеца инфлацията ще достигне пик от 22 процента, след което до средата на 2019 г. ще спадне до под 20 процента", заявява тя.

Рейтинговата агенция добавя, че разглежда политиката за реакция на турското правителство като "ограничена", пише БТА.