Около 40 човека гасят пожара в гората над Карлово, където огънят вече е обхванал между 80 и 100 декара гора. Според кмета на общината Емил Кабаиванов опасност за града няма.

Още от снощи действа свиканият от кмета на общината Емил Кабаиванов оперативен щаб.

"Гасенето се осъществява от групите на противопожарната служба, държавно лесничейство - Карлово и доброволните формирования на общината. В пълна координация сме с главен комисар Николай Николов, със Сухопътни войски, които имат специален модул за действие при такива ситуации“, заяви Кабаиванов пред агенция Фокус и добави, че общината снабдява с вода и храна хората, които участват в гасенето на огъня.

Кметът призова гражданите да не влизат самоволно в района на пожара.

Районът е пресечен, там техника не може да бъде вкарана и има опасност, гасейки пожара да пострада някой гражданин, който самоволно е навлязъл в района, каза още Емил Кабаиванов.

Тошко Бързилов, началник "Национален оперативен център" на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", коментира, че няма опасност за развитието на пожара на големи територии.

Според него създадена е организация за своевременното му локализиране.

"Очакваме всеки момент да бъде изпратено и модулно формирование на армията, което да се включи в гасенето. Няма опасност за населението, ситуацията е нормална. Пожарът се развива в смесена гора, низово. Изпратени са сили и средства от Районната служба на пожарната в Карлово, допълнително и от службата в Хисаря", посочи комисар Бързилов.

Създадена е организация с горските стопанства за включване на още допълнителни сили и средства, с хора от службите в Карлово и Хисаря, както и от Национален парк "Централен Балкан".

Към 18 часа вече стана известно, че пожарът е потушен. Все още димят борови иглички и храсти, но пламъци няма.