Венецуела от днес деноминира валутата си, като премахва от купюрите пет нули в опит да овладее инфлацията и да се справи с икономическата криза, съобщават световните медии.

Понеделник е обявен за национален празник, за да може населението да свикне с новите банкноти, информира в. "Дейли мейл".

Икономиката на членката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отчита непрекъснат спад, след като рязкото поевтиняване на петрола през 2014 година направи така, че страната да не може да поддържа социалистическата икономическа система, която с години предоставяше значителни субсидии, като същевременно налагаше строг контрол на цените, отбелязва Ройтерс.

Потребителските цени във Венецуела са нараснали с 82 766 процента през 12-те месеца до юли, съобщи по-рано този месец член на контролирания от опозицията конгрес. 

Хиперинфлацията във Венецуела продължава да се ускорява на фона на икономическия колапс в страната. Сега чаша кафе струва около 2 милиона боливара.

Президентът Николас Мадуро обяви също така, че виртуалната валута петро, пусната през февруари, ще бъде втора "отчетна единица" за страната наред с боливара и ще има официален обменен курс.
Централната банка ще публикува официален обменен курс между петрото и боливара, както и стойността на петрото в чуждестранна валута, допълни Мадуро.

През март президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на американците да ползват криптовалутата, за да се опита да попречи на Венецуела да я използва за заобикаляне на американските санкции.

Мадуро коментира по-рано, че новата деноминирана валутна система ще даде нов тласък на икономиката, като старата валута и новата ще се ползват заедно неопределен период от време, отбелязва "Дейли мейл". 

Правителството на президента Николас Мадуро спря да публикува икономически показатели преди близо три години, когато започна срива на социалистическата икономика на Венецуела. Поради това опозицията е единственият източник на такива данни, припомня Ройтерс. 

Първоначално бе предвидено да се печатат банкноти с три нули по-малко и тази мярка да влезе в сила от 4 август.

Пускането в обращение на нови пари трябваше да стане на 4 юни, но бе отложено по искане на централната банка.

Международният валутен фонд прогнозира, че повишението на потребителските цени в латиноамериканската страна тази година ще достигне 1 000 000 процента. Според Фонда икономиката ще се свие с 18 процента през тази година.