Втори опит - столичната зала "Универсиада" отново е обявена за публична продан, след като предишният търг от юни се провали. Причината - никой не пожела съоръжението с начална цена от 15 602 028 лв.

В новата обява цената е намалена с 10 на сто и вече е 14 041 825,48 лв., става ясно от регистъра за публични продажби. Срокът за подаване на заявления е едномесечен - до 20 септември. Мястото на търга е канцеларията на Софийския районен съд, а датата - 21 септември. Имотът е с площ 4130 кв.м.

Продажбата е част от събирането на пари от масата на несъстоятелността на фалиралата КТБ. Собственик на залата е фирмата "Велдер Билд" ЕАД, която притежава едноименното дружество. Задълженията на "Велдер Билд" към КТБ са в размер на 8,5 млн. лева, става ясно от сайта на фалиралия трезор.

"Универсиада" ЕАД е с внесен капитал от 7,34 млн. лева, показва справка в Търговския регистър. Стойността на самата зала, описана като непарична вноска в капитала на дружеството, е 3 667 000 лв.

Представител на дружеството и на залата е треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" Константин (Тити) Папазов. Това е и мястото, където тимът играе домакинските си мачове

Как "Универсиада" стана частна

Спортната зала попадна в частни ръце - тоест във фирма "Велдер Билд", преди 10 години. Преди това тя е собственост на държавната компания "Национална спортна база". Цената на продажбата е 9,5 млн.лв.

Историята със зала "Универсиада" започна през 2003 г.. Тогава със заповед на министъра на спорта Васил Иванов-Лучано спортното съоръжение и хотел в "Златни пясъци" влязоха като апортна вноска в смесено дружество с частната фирма "Проект строй груп". Тя бе регистрирана на адреса на младежкото НДСВ, а сред неговите основатели бяха Делян Пеевски и Росен Дичев - син на Галя Дичева, говорителката на царското семейство на Симеон Сакскобурготски (по това време вече министър-председател - б.р.).

В последствие "Проект строй груп" продава дяловете си от смесеното дружество на "Велдер Билд", след което компанията придобива и останалите дялове и става едноличен собственик. разказват медийни публикации от онова време.