Комисията за защита на конкуренцията е разрешила продажбата на столичния петзвезден "Кемпински хотел Зографски", известен сред столичани като "Японския", става ясно от публикация в регистъра ѝ. В сделката е включен както дружеството, собственик на хотела, така и още една компания - "Фортуна инвестмънтс", която притежава съседен на хотела парцел.

Продавачи са четири физически лица, наследници на покойния Иван Зографски - Кирил Зографски, Ирина Зографски-Иванов, Илия Иванов Зографски и Надя Брюкелман. Купувач е регистрираното в Пловдив дружество "Виктория Груп ВМ", което досега не е извършвало дейност и е собственост на сейшелската офшорка LavanaTour Ltd.

Сред управителите на "Виктория Груп ВМ" са двете дъщери на пловдивския хотелиер Ветко Арабаджиев - Златомира и Александра.

Lavana Tour контролира и компанията "Алис инвест груп", която е в една икономическа група с "Виктория туристик", която управлява хотелите на Ветко Арабаджиев в курортните комплекси Елените, Слънчев бряг и Пампорово, както и пловдивския "Марица".

Петзвездният "Кемпински-Зографски" е на пазара от 2007 г. насам, като досега не успяваше да намери купувач заради високата цена, на която е излязъл на пазара - около 200 млн. евро. Според публикации, сега за него са платени 40-50 млн. евро. Хотелът е построен през 1979 г. по проект на известния японски архитект Кишо Курокава. Изграждането му е правено от българската компания "Техноекспортстрой" и японската "Мицубиши".

През 2012 г. петзвездният столичен хотел има приходи от 14,4 млн. лв., докато приходите на "Виктория туристик" са 26,8 млн. лева.