Доклад на инспектората към Министерството на правосъдието от февруари тази година е предупредил ресорната министърка Цецка Цачева за проблеми в Агенцията по вписванията. В документа се препоръчва и търсене на дисциплинарна отговорност на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която едва пpез миналата седмица подаде оставка заради безпрецедентния срив на Търговския регистър. 

Това съобщи зам.-председателката на БСП Деница Златева пред бТВ тази сутрин. По думите й социалистите разполагат с документи за проблемите в министерството и затова продължават да настояват не само Даскалова, а и Цецка Цачева да бъде отстранена от поста. Или доброволно да подаде оставка. 

Златева настоя новата ръководителка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева да направи публична информацията какво се е случило с регистъра.

Зам.-председателката на БСП допълни, че е нужна прозрачност и по линия на обществените поръчки и „ролята на козметично студио” в процедурите за надграждане на Търговския и Имотния регистър. За въпросната поръчка се разбра, след като Търговският регистър се срина на 10 август. До момента работата му не е възстановена. Седмица отне да се върне една много малка от функционалността на регистъра, а обещанието е пълната функционалност да е факт тази сряда. 

Именно заради скандала с регистъра и заради фалита на застрахователната компания от Кипър „Олимпик”, който остави над 200 000 българи без "Гражданска отговорност", по настояване на БСП днес Народното събрание се събира на извънредно заседание посред лятната си ваканция. Едно от настояванията е за изслушване на премиера Бойко Борисов.

БСП ще подкрепи евентуално искане на оставка на зам.-председателката на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, но според Деница Златева това не е достатъчна реакция след фалита на опериращия у нас кипърски застраховател.

„Трябва да бъде изяснена цялата хронология на действията или бездействията на КФН. Над 200 000 добросъвестни граждани не могат да разчитат само на едно прессъобщение на КФН. Липсваше информационна кампания”, подчерта Златева по повод това, че контролният орган не е уведомил достатъчно ясно хората, че "Олимпик" е била поставена под особен надзор.