Несериозно е да се говори в група като ФСБ кой е най-добър като музикант. Но има нещо по-лесно: без да обидиш останалите, със сигурност може да кажеш, че Ивайло Крайчовски беше най-земният. Истински пич, протегнал приятелска ръка за наздравица от съседната маса.

Крайчовски заема мястото на Александър Бахаров през далечната 1983 г. в групата, която може да е български еквивалент на някой като Yes или Pink Floyd.

Въпреки това до последния си ден - седнал на тревата в парка по време на провеждането на феста "Цвете за Гошо" или просто в някоя лятна бирария, Крайчовски остана по-земен и от тъмнокож джазмен.

Макар официално ФСБ да се разделят с Крайчовски след концерта на площад „Батенберг“ по случай влизането на България в Европейския съюз на 01.01.2007 г., отношенията помежду им изключително се влошават покрай смъртта на Петър Славов-Пъпеша през 2008 г.

Крайчовски смяташе, че групата е предала и него, и легендарния си барабанист...

Факт е, че около грандиозната си продукция в "Арена Армеец" за 40-ия им юбилей през 2017 г., Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев не просто не го поканиха, а дори не споменаха името му. "Все едно беше умрял...", казват горчиво негови близки.

Енергията му бе безкрайно отдадена в "Стари муцуни" и проекти като "Федерация Български рок" - ФБР, София филм фест.

 

"Без нас в море от алкохол щяха да плуват "Монолит" и "Контрол", пее в тази легендарна песничка Георги Минчев.

Море от алкохол, с което Пифа, за съжаление, така и не се справи...

А ето и една смешка: седим с големия the one-and-only Ивайло Крайчовски на трибуните на стадиона на "гробарите" - "Партизан"-Белград. Годината е 2009-а, а ние чакаме да се "наиграят" предгрупите и да гледаме AC/DC. И викам аз на този дипломиран през 1983 г. възпитаник на самия проф. Симеон Венков от класа по контрабас и китара в Музикалната академия:

- Кажи бе, Крайчофф - кой е най-великият басист на света?

- Е, да де знам, копеле - много са....

- Не бе, кажи ми ти кой е единственият и най-велик абсолютен и безапелационен №1 на света!

- Е, не знам, гении има - кажи кой е.

Викам:

- Клиф Уилямс е за тази група най-великият! (басистът на AC/DC е известен с това, че свири "2 фигури" през цялата си кариера, б.а.). Щом тази група стои перфектно с такъв басист и сме дошли да ги гледаме чак тук след 40 години, той е съвършен за нея. За "Джудас Прийст" съвършен е Ян Хил - той е № 1 в света за тях...

Оттогава Крайчовски се майтапеше, като ме види - как ме цитирал, че най-велик басист, е този който върши работата, която е нужна на бандата.

Само преди дни - на 19-и, Иво Крайчовски е бил щастлив на разходка с любим човек до Врана и Панчарево.

Снимка от 19 август край езерото Панчарево

И нощес изненадващо всичко е приключило.

Почивай в мир, Пиф!