Британският външен министър Джереми Хънт ще отправи призив към Съединените щати и европейските страни да наложат още санкции на Русия, за да противодействат на президента Владимир Путин, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Хънт ще произнесе днес в Американския институт за мир във Вашингтон реч, откъси от която бяха публикувани предварително от британското посолство в САЩ. 

Той ще заяви:

"Международните норми са потъпквани постоянно от големи страни като Русия. Подобно агресивно и злонамерено поведение подкопава международния ред, създаден, за да ни защитава".

И още:

"Разбира се, трябва да разговаряме с Москва, но трябва също да сме честни: външната политика на президента Путин направи света по-опасен. Днес Обединеното кралство иска от своите съюзници да отидат по-далеч и призовава Европейския съюз да направи санкциите си всеобхватни, така че ние да застанем наистина рамо до рамо със Съединените щати. Това означава да разобличаваме нарушенията и да им отвръщаме в един глас където и когато да са извършени - от улиците на Солсбъри до съдбата на Крим".

Отравянето през март в британския град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, което според Лондон е извършено от руските власти, тласна Русия и Великобритания в сериозна дипломатическа криза, напомня АФП.

Правителството на САЩ демонстрира твърдост към Москва и неотдавна наложи нови санкции заради аферата Скрипал, но това послание редовно се замъглява от желанието на президента Доналд Тръмп да подобни отношенията с Русия. На срещата с руския президент Владимир Путин в Хелзинки през юли Тръмп прояви силна готовност за разбирателство с него, веднага след като смъмри съюзниците си от НАТО в Брюксел, добавя БТА.

Според британския външен министър надеждността на НАТО е била подкопана.

"Онези, които не споделят нашите ценности, трябва да знаят, че винаги ще трябва да плащат висока цена, ако пресекат червените линии - независимо дали става дума за териториални нашествия, за употреба на забранени оръжия или кибератаки", ще каже Хънт във Вашингтон.

Джереми Хънт е на първо посещение във Вашингтон, откакто стана външен министър миналия месец.