Фалиралата през май кипърска застрахователна компания "Олимпик", заради която изгоряха застраховките на 275 000 автомобила у нас, е била на минус още през 2016 г. - когато е отчела загуби от 14 милиона евро. Според одиторския доклад, представен в началото на май и довел до поставянето ѝ под специален режим, от "Олимпик" липсват 210 млн. евро в инвестиции, депозити и кеш, съобщи БНР.

"Олимпик", известна с това, че предлагаше най-евтини застраховки "Гражданска отговорност", работеше в България с кипърския си лиценз - общностното право позволява това, и поради тази причина не внасяше вноски в Гаранционния фонд. Така че българите, които сега трябва да извадят пак най-малко 200 лева, за да застраховат автомобилите си, ще чакат обезщетение от Кипър. 

словията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна. Всички кредитори, независимо дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин", заяви в интервю за БНР временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи, който е и съдружник в една от водещите одиторски и консултантски фирми на острова Mazars Ltd.

В средата на септември се очаква кипърският съд да се произнесе по внесения на 10 август иск за ликвидация на "Олимпик". Не компанията, а законът прекрати всички застрахователни договори на „Олимпик” както в Кипър, така и в България, считано от 17 август, уточни Накузи.

Ликвидаторът на кипърския застраховател обясни, че след като съдът се произнесе, всеки, на когото "Олимпик" дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, чиито детайли се уточняват.

"Според кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по еднакъв начин”, коментира Павлос Накузи.

Макар да е с лиценз от Кипър и регистрирана там, на острова, в сектора на автомобилните застраховки "Олимпик" има около 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи. За сравнение оборотът ѝ в България от тези застраховки достига 25 млн. евро, докато в Кипър е под пет милиона евро.

На извънредно заседание днес парламентът ще изслушва премиера Бойко Борисов по случая с "Олимпик" и срива с Търговския регистър. Очаква се днес зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, която надзирава застрахователния пазар, да даде поисканата й вчера от премиера оставка.