Подалата днес оставка зам.-председателка на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн увери, че няма пропуски в работата й по осигурителния пазар, всички правомощия на КФН в случая с фалиралата ЗК "Олимпик" са били изпълнени и препрати към шефката си защо хората не са били уведомени своевременно за проблемите. 

"По закон правомощията за представителство не са на заместник-председателя", заяви тя днес пред журналисти в парламента, където депозира оставката си. "А на кого, на председателя ли?", запитаха журналисти. "Пише го в закона", потвърди Агайн в отговор.

"Олимпик - клон България" е на българския пазар от 2009 г. и функционира като представителство е на ЗК "Олимпик" - Кипър. Тоест - работи с кипърски лиценз и не е задължена да прави вноски в Гаранционния и Обезпечителен фонд - изискване, което е в сила за българските застрахователи.

"Олимпик" извършва дейност от 2009 г. и до момента Комисията за финансов надзор не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността на компанията и с изплащането на обезщетенията. Жалбите за 2010 година са 7, за предните години малко повече. Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 000 лв., което не е значителна сума", каза още Агайн.

Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в "Олимпик", ще е 200 лева. По отношение на средната цена на застраховката Агайн обясни, че за миналата година е представила информация до и след 11 ноември. "До 11 ноември цената за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лева при 196 лв. средна за пазара. Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател“, обясни тя.

197 000 полици са били прекратени на 17 август. "За хората, които плащат на вноски, просто няма да платят следваща вноска, което намалява загубата. Но за 29 хил. души плащането ще надхвърли 100 лева и така стойността на средната загуба ще е около 200 лв. Споразумението с Кипър не покрива тези плащания, което ще е загуба за нашите потребители", обясни тя.

Ралица Агайн обясни, че в случаи като този нито един Обезпечителен фонд в ЕС не предвижда да се покриват подобни загуби.

"Разбира се, всичко е въпрос на национална преценка, след като няма европейско законодателство, тези хора ще си получат парите в процеса на ликвидация на "Олимпик" - и ако има пари там", обясни тя. 

Прекратените полици, които трябва да бъдат възстановявани, са за 9.350 милиона лева. Има 5-годишен срок за предявяване на претенциите. Решението на кипърския съд, че "Олимпик" е в ликвидация, се очаква на 12 септември. Ако то я потвърди, ще влезе в сила със задна дата - от 10 август, когато е внесен и искът за ликвидация.

Съгласно многостранно споразумение нашият Гаранционен фонд, в който са натрупани около 60 милиона лева, е първата линия за предявяване на претенции, в случай на ПТП, стана ясно от изявлението на Ралица Агайн. Това означава, че ако ви удари кола със застраховка от "Олимпик", подайте иск в българския гаранционен фонд, след което кипърският фонд трябва да възстанови изплатените суми.

Парламентът гласува оставката на Агайн със 138 гласа "за", трима против и трима въздържали се.