До края на седмицата може да имаме напълно работещ Търговски регистър. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред парламента по време на изслушване за срива в регистъра, който се случи на 10 август.

Борисов посочи, че към днешна дата е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли 2018 г.

"Успешно се изтеглят данните от развалените дискове. Възстановяващите дейности не са спирали никога. Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е уведомена фирмата, отговорна за поддръжката - фирма "Лирекс". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни IT експерти, включително и специалист от Япония сме довели", каза Борисов.

В кулоарите пред журналисти премиерът описа нещата по-простичко:

"Диск е - скапал се е, паднал е, всичките работим с компютри и програми, знаете, че някой път се бъгват. Това се случи и тук."

Той заяви, че е мобилизиран целият наличен експертен капацитет, който е работил към Агенцията по вписванията.

"На този етап може да се каже, че кризата е преодоляна. И до края на седмицата може и да имаме напълно работещ Търговски регистър", каза Борисов.

И добави, че поддържането на най-високо ниво занапред е приоритет, но то изисква и допълнителни ресурси.

"До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните". каза Борисов.

Премиерът посочи, че до 3 септември трябва да се извърши и анализ по отношение на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаването му.

В кулоарите Борисов допълни, че подобен проблем може да се появи и с много по-важни системи и сега "имаме обица на ухото" да се внимава повече с поддръжката им.

"Приемам вината от страна на правителството, от страна на агенцията, но важното е да не допускаме повече подобни зловредни проблеми за в бъдеще", коментира премиерът.

Досега се очакваше - според обещанията на властта, Търговският регистър да заработи напълно в сряда - тоест утре.

На въпрос дали ще има още оставки, Борисов подчерта, че според него отговорността вече е поета от ресорната зам.-шефка на КФН, и така е редно - отговорност да се носи по ресори, какъвто бил и случаят с КТБ, където "неслучайно" бе обвинен ресорният заместник, а не самият директор на БНБ Иван Искров.

По повод искането на БСП за още оставки и дори оставка на правителството, Борисов заяви:

"Те непрекъснато иска оставки. Тези, които купуват гласове, имат повдигнати обвинения и правят закони, искат оставки. Тея, където направиха кризата 96-та банковата, направиха пенсията 3 долара, или сринаха КТБ, излизат да се изказват....

Аз много пъти им правех предсрочни парламентарни избори, и знаете резултатите. Да им угаждаме на всеки 6 месеца да правим предсрочни избори, това ще е прецедент в Европа. Два пъти го правим, така че този въпрос повече не ми го задавайте."

 
Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов попита дали сривът в Търговския регистър не е умишлен саботаж от някой, който иска да създаде проблем в държавата.

"От данни, които изнесоха в публичното пространство, бих искал да попитам вярно ли е това, че се установява, че фирма "Лирекс" е обединила дисковия масив на основния сървър с този на резервния. Това сливане на масивите е довело до невъзможност за възстановяване на база данните", попита Цветанов.

Той допълни, че "Лирекс" е била наложена от Александър Петров, който бе началник на кабинета на Румен Петков, когато той бе вътрешен министър.

"Ако попитаме как беше направено видеонаблюдението, това беше с много изричните указания, които бяха дадени, да спечели Лирекс", каза още Цветанов.

Борисов призова Цветанов да не тръгва по тази плоскост, защото специалистите можело да зарежат работата си да не се реши проблемът с Търговския регистър.

"Нека не тръгваме в посока. През последните няколко дни очакваме от фирма "Лирекс" и нейните експерти, които работят денонощно, да оправят регистъра. Но ако си вдигнат шапката направо ще ни сринат. А ние имаме вина от агенцията, на която това й е била работата. И най-неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са дадени и се случи това нещо, така че нека не вкарваме дебата там. Нека да помислим така да си направим защитите, да направим някакъв закон, с който да можем да защитим тези системи и да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма и да сме изцяло подвластни след това. Защото не може това да се даде на всяка фирма", каза Борисов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова основният проблем в случая е политически и той се състои в липсата на доверие от обществото към правителството.

Според нея обществото се съмнява, че има чума по животните, убедено е, че зад фалита на застрахователна компания "Олимпик" и срива на регистъра има някаква далавера.

"Говорихме за много детайли, никой не каза на българското общество колко загуби българската икономика за тези дни от срива на Търговския регистър. Колко загуби българският бизнес? Загуби ли нещо хазната от това", попита Нинова.

И изтъкна, че всеки, който казва в прав текст на правителството неговите проблеми се обявява за саботьор. и така се затваря устата на всеки инакомислещ.

"Където искайте се връщайте - вие управлявате последните 10 години. Главната ви вина е, че сринахте институциите и държавността. Единственото решение на основните проблеми в държавата е Бойко Борисов да депозира оставката на кабинета", каза Нинова. под ироничните аплодисменти на депутатите от ГЕРБ.