Второинстанционинят съд в Милано е потвърдил 20 години затвор за Евелин Банев - Брендо като лидер на групата "Кокаинови крале", пише в днешния си брой в. "Сега". Потвърдени са и присъдите на другите участниците в групата: Матей Боев - 12 г. и Тинко Гарев - 15 г., съобщава вестникът, позовавайки се на свои източници в италианския съд.

Няма промяна и в наказанията на останалите чужденци, които бяха признати за участници в международен канал за трафик на дрога от Латинска Америка до Европа.

Всички те имат право да обжалват пред Върховния съд на Италия, когато излязат мотивите на магистратите.

В началото на юни у нас обаче Софийският апелативен съд (САС) пусна Банев на свобода, след като го призна за невинен за организирана престъпна група за пране на 2 млн. евро от наркотрафик. На първа инстанция той имаше присъда от 7,5 г., но апелативните съдии отмениха дори и условните присъди на бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева и полубрата на Брендо Симо Карайчев.

Преди това Банев беше близо 2 години в италиански арест, но беше върнат у нас именно, за да го съдим за пране на пари. След оправдаването нашите магистрати го пуснаха, а не го върнаха на Апенините.

През това време и Румъния поиска той да ѝ бъде предаден, за да бъде съден за наркотици. Софийският градски съд тогава разреши екстрадиция, но САС отказа. Така Брендо засега не е подсъдим в Букурещ за участие в престъпна група.

Операция "Кокаинови крале" през 2010 г. бе сред поводите за гордост на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. От мотивите на първоинстанционния съд в Италия става ясно, че италианци, българи, словенци, румънци, гърци, грузинци са играели различни роли в престъпната група, ръководена от Банев. 

Матей Боев е сочен за финансовия посредник в Швейцария, който е "оправял" придобитите чрез дрога капитали на Брендо. Италианските власти имат и записи от подслушване на групата.

В СРС-тата гласът на Банев (който е известен с това, че недолюбва телефони, б.р.) не фигурира никъде, но се смята, че той се крие зад прозвището "Дядото", за когото говорят много от подсушваните.