"Екологията винаги ни е била водеща, а туризмът е едно от препитанията на региона. Осигурихме финансиране с решение на Министерския съвет, за операцията по изпомпване на мазута. Методите, които ми бяха предложени - от бетонен саркофаг и какво ли е - стигнахме до решението да се изпомпа мазутът, а корабът да продължи да е атракция."

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който се появи в Созопол, заедно с транспортния министър Ивайло Московски, за да провери лично как върви организацията по справяне с разлива на мазут в морето от потънал преди 100 години кораб. На място бяха и екипът от водолази, който ще организира операцията по източване на резервоарите на кораба, шефовете на "Морска администрация", натоварени с координацията и др. 

По думите му криза няма, но се действа в условията на такава, защото морето е бурно, потъналият кораб "Мопанг" може да пострада, а това да направи ситуацията опасна.

Днес обаче гмурканията няма да започнат - заради много тежките вълни в морето, които крият риск за водолазите. 

От думите на Борисов се разбра, че отпуснатите за справяне с разлива средства са в размер на 3 млн. лв. Фирмата, която се ангажира с операцията, е избрана по текстовете от Закона за обществените поръчки, които позволяват пряко договаряне в извънредни ситуации като настоящата, обясни на свой ред Московски. Посочените фирми са "Хидроремонт" и "Дийп дайв системс".

Премиерът разказа, че още при постъпването на сигнал при него за "излезли топчета мазут" и разлив, е започнал разговорите с кметовете, със специалисти, водолази, "с Любен Дилов-син даже говорих, че той се гмурка", за да се вземат адекватни мерки. 

По думите на специалистите течът на мазут от кораба вече е спрян - тоест опасност от по-голям разлив не е налице. Срокът за операцията по източване на резервоарите на потъналия кораб е 50 дни. Според Борисов обаче не това е важното. 

Премиерът увери, че е налична и нужната техника, и обучените водолази, и всичко нужно за справяне с проблема. 

"Това едва ли е първият кораб с разлив в света", отвърна той на въпрос дали и друг път е правена подобна операция."

По думите на министър Московски сумата, която е отпусната за справяне със ситуацията, е рамкова - тоест според това колко мазут е останал в кораба "Мопанг" може и да не бъде използвана цялата. Важно е обаче, че е подсигурена операцията в пълния й възможен обем.

По-късно и Любен Дилов-син, който е запален гмуркач, благодари за реакцията, както и за плана на действие, който ще позволи кораба "Мопанг" да остане атракция за хората, които се гмуркат в Черно море.