ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Според новата схема за развитие на футбола в Европа, във втората половина на август настъпват най-важните дни. Ако през останалото време в по-голямата част от държавите се играе футбол от съмнително качество и със спорно значение, то в последните две седмици на най-прекрасния летен месец, мизата се вдига възможно най-високо. Десет шампиони достигат до последното препитване за "зелена карта", а пет от тях слизат на обетованата земя. Залогът в цифри е 10 милиона евро.

А в престиж - реален досег до каймака на съвременния футбол. Възможност за пряк сблъсък с най-доброто. България е за 11-и път на този най-важен изпит. В десет случая нашите отбори са били късани, само веднъж в лицето на „Левски”, вратата към рая се е отваряла широко. Точно „Левски” обаче има най-много слаби бележки - 4, ЦСКА е с 3, „Литекс” има едно несполучливо явяване, „Лудогорец” също преживя неуспешен опит. Традицията показва, че това стъпало е мисия невъзможна за българския клубен футбол.

Революцията на Мишел Платини

А от 2008 г. шансовете се повишиха в пъти, защото босът на УЕФА Мишел Платини измисли гениално решение - привидно да възстанови шампионското в Шампионска лига. Планът му бе да бъдат осигурени пет сигурни квоти извън големите футболни сили. Именно тази реформа създаде сегашната възможност първенците на България и Румъния в директен сблъсък помежду си да изпратят един представител в групите на Шампионска лига. Победителят взима всичко. Парите, славата, вниманието!

"Лудогорец" преодоля сръбските армейци, сега наред са румънските

За втори пореден път до стъпалото под самия връх достига „Лудогорец”. Ако поговорката, че всяко нещо става от третия опит, то може би сме на прага на нещо велико. Първото отпадане беше срещу „Динамо” (Загреб), второто с „Базел” на последния плейоф, сега съперникът се казва „Стяуа”. Кой знае защо, мнозина у нас смятат „Стяуа” за добра възможност. „Звездите на Изтока” и досега са с репутацията на най-великия отбор от източната част на континента. През 1986 година те спечелиха КЕШ, три години по-късно играха отново на финал в най-престижния турнир. 

Да, след 1989-а настъпиха големи промени. „Стяуа” обаче си остана най-конвертируемата марка на Румъния. Два пъти поред стана шампион на страната, участва през миналата година в групите на Шампионска лига. За разлика от България, в Румъния традицията и историята побеждават. Постига го точно „Стяуа”.

Клубът имаше тежки моменти, в които местните парвенюта с големите пари бяха поставили под угроза марката, но тези времена отминаха. Тамошните аналози на „Лудогорец” вече ги няма на футболната карта. За „Стяуа” това бе голяма победа. И мачът срещу „Лудогорец” е част от пътя към възраждане.

Какво представлява „Стяуа” днес

Клубът залага предимно на румънски футболисти. Срещу „Лудогорец” на терена ще има поне 8 местни момчета. Разликата в кадровия подход спрямо нашия шампион е огромна. Съперникът разполага само с четирима чужденци: литовският вратар Арлаускас, или Арла, както е изписано на фланелката, полякът Шчукала, националът на Кабо Верде Варела и холандецът Бреевелд. Само Арла е титуляр, другите трима са спорни.

Шанс за "Лудогорец" е, че защитникът Флорин Гардош (№6)
бе продаден през миналата седмица в Англия

Румънската част обаче е силно впечатляваща. Двете големи звезди на отбора са капитанът Танасе и напористият полузащитник Чипчиу. Преди дни бе продаден защитникът Флорин Гардош за 6 милиона паунда в „Саутхемптън”. 
Танасе и Чипчиу струват поне два пъти повече от него. В тима обаче има и други силни футболисти: защитниците Филип и Лукин, халфовете Санмартеан и Препелица, нападателите Попа и Кешеру... 

Последният вкара шест гола преди дни в шампионатния мач срещу „Пандури”. Кешеру има забележителна кариера във Франция, сега е във форма и може да се окаже много опасно оръжие. Радостта в България, че „Лудогорец” е откраднал Хамза под носа на „Стяуа”, е доста необяснима. Тунизиецът едва щеще да намери място в този отбор на "звездите".

Футболът, който практикува днес „Стяуа”, е много впечатляващ. Тимът бе развит от Лауренцио Регенкампф, а сега е воден от друга клубна легенда - Константин Гълка. Играят бързо, комбинативно, мощно развиват атаките си, техниката им е на световно ниво. Неслучайно през миналата година оставиха добри впечатления в групите на Лигата. Общо-взето нямаха мачове, в които да си били тотално надиграни, направиха три равенства - две на „Базел” и едно на „Шалке”. Тези успешни двубои им дават огромно преимущество в новите битки. На „Лудогорец” такива мачове му липсват. Не е едно и също Шампионската лига и Лига Европа!

"Стяуа" игра в груповата фаза на Шампионската лига през миналия сезон

Има съществена разлика между „Партизан” и „Стяуа” и тя е в динамиката. Сърбите не можеха да тичат, липсваше им бързина. Докато румънците са като "острилки". На защитата на „Лудогорец” ще е много трудно. Още едно предимство на „Стяуа” пред „Партизан” е  възрастовият баланс на тима. Сърбите са или много стари, или прекалено млади. Отборът на „Стяуа” е в идеалната за успехи възраст. Основните им единици са между 24 и 28 години. Сега е моментът да покажат най-добрия си футбол.

И все пак шансовете са 50 на 50

Това е оценката на букмейкърите, чието проучване е доказало, че в този мач играят отбори с изравнени сили. „Лудогорец” е най-солидно изглеждащият български отбор в цялата история на това най-важно футболно приключение (изключваме старият формат с КЕШ). Румънците са силни, но „орлите” от Разград трябва да покажат, че годината за тях не е минала напразно.

Те доказаха, че умеят да вземат изпита на поправка. Преди година, още като изтеглиха „Базел” бе ясно, че шансовете им са минимални, сега нещата изглеждат по друг начин. „Стяуа” е преодолим тим. Голям, силен, с мощна подкрепа от публиката, но не непобедим.

ЦСКА срещу "Стяуа" през август 2011-а.
Тогава румънският тим продължи след 2:0 и 1:1 в София

„Лудогорец” ще има и други шансове, но сегашното предизвикателство е от особено значение. В различни години „Стяуа” три пъти отстрани ЦСКА. Първият път това се случи в плейоф за груповата фаза през 1997 г. Тогава, след 3:3 в Букурещ, армейците от София се чувстваха в следващия решителен етап, където противник щеше да бъде "Пари Сен Жермен". „Стяуа” дойде в София и ги развенча напълно с 2:0. И няма как да се забрави, че и трите пъти „Стяуа” триумфира в столицата ни. По ирония на съдбата и сега реваншът е в София.

Все пак смятам, че е дошло времето за най-голямата победа на „Лудогорец”. Всичко - фазата, съперникът, залогът, времето, са налице. Остава само едно - крайният успех да е за „орлите”.