Учени от университета "Джордж Вашингтон" са установили, че руски тролове са причината за разгорещените спорове в интернет пространството за вредите и ползите от ваксините за различни заболявания.

Изводите от изследването на американските учени са публикувани в академичното списание American Journal of Public Health. Целта на проучването е било да се установи по какъв начин интернет ботове и "тролове" разпространяват в туитър здравна информация.

Руските тролове и специализирани ботове публикуват туитове със здравна информация значително по-често от обикновените потребители… Руските тролове са хиперболизирали мненията на двете страни в спора за ваксините“, пише в публикацията.

Според изследователите "хаштаговете, които руските тролове използват, демонстрират факта, че техните съобщения са по-политизирани и разпалват идейните различия. Маскирани като обикновени потребители, те формират лъжлива равнопоставеност на мненията и по този начин подкопават обществения консенсус относно ваксинациите".

Изследването е установило, че профилите, които агитират срещу ваксините, съвпадат с тези, които се намесиха активно в изборите за президент на САЩ през 2016 г.

По този начин те излагат обществото на риск от инфекциозни заболявания. Вирусите не признават националните граници“, казва Марк Дредзе от „Джон Хопкинс“.

Проучването излиза точно когато Европа е изправена пред най-голямото разпространение на морбили от десетилетия, което отчасти е причинено от намаления брой на ваксинираните.

За първите шест месеца на 2018 г. има 41 000 случая на морбили в Европа, повече отколкото през цялата 2017 г. И в САЩ расте делът на децата, които не са ваксинирани по немедицински причини.

Мнозинството американци вярват, че ваксините са безопасни и ефективни, но като гледат какво се пише в туитър, остават с впечатлението, че въпросът е доста спорен“, казва Дейвид Бронятовски, професор от Института за инженерни и приложни науки „Джордж Вашингтон“.

Руските тролове свързват ваксините със спорни за американците теми като Бог, расизъм, легитимността на президента.

Един от най-стряскащите изводи е, че руските тролове са успели да разпалят дебати с хаштага #VaccinateUS. Идентифицираните профили са контролирани от Агенцията за изследване на интернет, популярна като Фабриката за тролове в Санкт Петербург и контролирана от руското правителство. Тя носи отговорност за почти цялото съдържание под хаштага #VaccinateUS.