СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - НАТО трябва да е готова за зелени човечета – въоръжени военни без отличителни знаци, които окупират правителствени сгради и бунят населението. Това става в Източна Украйна, но може да се случи и в други източноевропейски държави. 

Предупреждението е на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО ген. Филип Брийдлав (58 г.). Той е на този пост от май м. г. За разлика от други негови колеги щатският генерал с 4 звезди не говори завоалирано. Дори не се въздържа от словесна конфронтация спрямо Русия. Той коментира сегашната тежка обстановка в Украйна, поведението на Кремъл и други заплахи в интервю за в. “Ди Велт”.

Попитан вярно ли е твърдението на Киев, че Русия е струпала 40-хилядна войска по границата с Украйна, ген. Брийдлав отговаря:

“Все едно е каква е числеността. Но това, което със сигурност можем да кажем е, че става въпрос за много голяма и добре обучена военна част. Наблюдаваме интензивно военно придвижване. А границата е напълно порьозна, голяма част от нея е широко отворена. Всеки ден през нея към сепаратистите минават подкрепления – бойно снаряжение, военни автомобили и финанси. Нерегулярни руски сили са много активни и в Източна Украйна. Ние не знаем техния брой, но знаем, че са изключително активни.”

А дали, след като санкциите не стряскат Путин, не би било възможно НАТО да го притисне с военна операция?

“Между членките на НАТО няма призив за военно планиране. Пактът взе решение да помогне на Украйна при повишаване на бойната й готовност, както и да осъществи реформа в областта на сигурността. Подчертавам – в момента нито една натовска държава не желае военна намеса”, категоричен е генералът.

На питане прави ли НАТО достатъчно за сигурността на източноевропейските си членки, той отговаря:

“Вече се случиха някои положителни неща. За тези държави разработихме редица превантивни мерки по вода, суша и въздух – разузнавателни полети с “Ауакс”, сухопътни войски в балтийските държави, в Полща и Румъния, морски патрули в Балтийско море. Това е доста солиден пакет от отбранителни мерки, в който участват 28 от 28-те членки на НАТО. Това е стопроцентова подкрепа.”

Въпреки това в тези държави продължава да цари страх, контрира “Ди Велт”.

“Нека да погледнем какво се случи. Преди няколко месеца една нация струпа огромна войска на границата на суверенна държава и под прикритието на военно учение изцяло подготви и въоръжи тази армия, за да пресече една международно призната граница. След това тя със сила анексира част от една суверенна държава и я окупира. Точно този подход буди сред европейците загриженост”, анализира главнокомандващият силите на НАТО.

Допускали ли са европейците такова поведение от страна на Русия?

 “Това е класически пример за конвенционално поведение – да се пресече една граница с военна сила и да се анексира част от суверенна държава. Ние мислехме, че подобни времена са отминали. Да, имахме войната в Грузия през 2008 г. От тогава обаче се опитвахме да гледаме на Русия като на партньор, тъй като мислехме, че всичко е останало в миналото, когато нации се опитваха за прекрояват граници с военна сила. Но сега пак се случи.”

“Ди Велт” припомня, че Москва упражнява не само военен, но и енергиен натиск и пита как ще реагира НАТО?

“Новата ни грижа е този вид водене на хибридна война, както ние я наричаме. На военен жаргон се казва DIME – Diplomacy, Information, Military, Economy (дипломация, информация, военна сила и икономика). Русия използва всички елементи, за да пречупи други нации. Да погледнем Източна Украйна – по отношение на дипломацията Русия вади аргумента, че проблемът бил украинското ръководство. В сферата на информацията виждаме кампания за информация и дезинформация, целяща да замаскира руския подход. Военно – всекидневно виждаме придвижване на войска, артилериен обстрел през границата и използване на всички военни възможности. И накрая – икономическа война по линия на енергийните доставки. Този хибриден модел обединява всички национални властови средства и ги насочва към друга нация. Това е повод за голяма загриженост.”

Има ли средство за противопоставяне на подобно поведение?

“Нашият голям проблем действително е този нов вид на водене на война. Честно казано – най-важното е натовските държави да са готови за така наречените зелени човечета. Въоръжени военни без отличителни знаци, които подклаждат безредици, обсаждат правителствени сгради, бунят населението. Обучават сепаратистите, консултират ги военно и така могат да допринесат за значително дестабилизиране на една държава. Видяхме го в Източна Украйна, където беше организирано руското население. Съществува опасност това да се случи и в други източноевропейски страни. Длъжни сме там така да обучим полиция и армия, че да могат да се справят с това предизвикателство”, дава рецепта ген. Брийдлав.

“Ди Велт” го предизвиква: “Но когато зелените човечета се появат, всичко може да се обърне много бързо, пример – Крим.”

Генералът не губи самообладание:

“Искам ясно да напомня – ако НАТО забележи чужди сили да проникват на нейна територия и ако докажем, че подобен ход е агресия, тогава влиза в сила чл. 5 – нападната е една страна членка на пакта. Това означава военен отговор на действията на агресора. Ето защо трябва да изграждаме вътрешната национална способност за идентифициране на подобно поведение.”

Същевременно ген. Брийдлав смята за недопустимо, че за последните 5 години Русия е увеличила с 50 на сто военните си разходи, докато натовските държави са ги съкратили средно с 20 на сто.