Българският клон на кипърската застрахователна компания „Олимпик” не е правил вноски върху застрахователните полици в България в гаранционния фонд в Кипър. Това заяви в интервю за БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на кипърския Фонд за автомобилно застраховане (еквивалент на българския гаранционен фонд, б. р.).

ЗК "Олимпик", която работи у нас от 2009 година, фалира и собствениците на 275 000 автомобила ще трябва да извадят отново средно по 200 лева за нова задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Въпреки това Кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на "Олимпик" и сключените от нея застрахователни договори, увери Папахристодолу. Тези задължения произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които е страна.

Фондът има подписани двустранни споразумения с гаранционните фондове на много европейски страни, включително и България, посочи неговият генерален менидижър пред БНР.

"Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици", уточни той.

Кипърският гаранционен фонд  се финансира с 5% такса върху застрахователните премии за автомобилна застраховка и негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обхвата на разпоредбите на Закона за застрахователния бизнес и сключват сделки за застраховане на моторни превозни средства в островната държава.

„Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила”, подчерта генералният мениджър на фонда. 

На въпрос дали българският клон на "Олимпик", като част от регистрираната в Кипър компания, е превеждал вноски за сключените от него застраховки в кипърския гаранционен фонд, г-н Папахристодулу отговори:

"Аз ви казвам - българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно".

Клуб Z припомня, че преди дни бившият вече заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), в чийто ресор е застрахователния пазар - Ралица Агайн, описа схема, при която - ако вие сте потърпевши от кола с действаща застраховка на "Олимпик", щетата ще изплати нашият фонд, който ще си потърси парите от кипърския. Ако обаче примерно ви увреди водач, с обявените вече за недействителни полици, той ще трябва да плаща от джоба си, все едно че няма никаква "Гражданска отговорност".

Междувременно стана ясно, че Сметната палата на Кипър е алармирала още преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания "Олимпик". 

През 2015 г. кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016 г., когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС - познат като "Платежоспособност 2". Това вероятно обяснява отрицателния финансов резултат на "Олимпик" за 2016 г. за близо 16 милиона евро. 

Заради проблеми с капиталовата адекватност "Олимпик” не е в състояние да отговори на изискванията на "Платежоспособност II”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година. Към днешна дата е установено, че от компанията са изнесени или присвоени около 210 милиона евро под формата на различни активи.