Държавата се е справила наполовина с утилизиране на опасните отпадъци, оставени след фалита на "Полимери" - Девня в завода от бившите му собственици Николай и Евгения Баневи. Половината от опасния трихлоретан - 1180 тона, е превозен за утилизация в завода във френския град Кале. Ако химикалът не беше отстранен, Девня беше заплашена от екокатастрофа.

Точно преди година премиерът Бойко Борисов заяви, че в случая с "Полимери" става дума за "пладнешки грабеж", а сега трябва да бъдат платени 15 милиона лева за обезвреждане на химикала.

Започва унищожаване на опасен химикал в "Полимери, а приватизацията на завода ще се разследва. Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж в завода "Полимери" ще си получат заслуженото. ... Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах" и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Мисля, че във Варна, в Провадия или в Девня за доста по-стойностни неща биха могли да се похарчат 15 млн."

От 1 септември ще продължи извозването и на останалите количества от химикала, съобщи пред БНР областният управител Стоян Пасев. След това мощностите на завода ще бъдат нарязани за скрап, а на терена ще бъде изграден нов завод.

Баневи бяха собственици на завода от 1998 г. до 2012 г. Въпреки обещанието му да разследва "разбойническата приватизация" на "Полимери", нищо от това не се случи.

Николай Банев успя да се сдобие с "Полимери" чрез боновите книжки, дадени във фонда му АКБ "Форест". Освен "Полимери", той си напазарува и морския курорт "Русалка" и още хотели и къмпинги.