"Изпращам своите най-дълбоки съчувствия и уважение към семейството на сенатора Джон Маккейн", написа тази нощ в "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп по повод кончината на сенатора републиканец, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната Джеймс Матис заяви, че със смъртта на Маккейн "ние губим човек, който неотклонно изразяваше най-добрите идеали на нашата страна". 

Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл каза, че "в ера, изпълнена с цинизъм относно националното единство и публичните институции", животът на Джон МакКейн е ярък пример за "безграничен патриотизъм и саможертва" 
Бившият президент демократ Барак Обама и съпругата му Мишел припомниха, че малцина от американците са били подложени на изпитания, през които е минал сенаторът от Аризона, нито има се е налагало да проявяват смелост като неговата.

"Но всички ние можем да се стремим към тази смелост, за да поставим над себе си голямото добро", написа бившата президентска двойка. "Джон Маккейн и аз бяхме представители на различни поколения, имаме съвсем различен произход и се състезавахме на най-високо ниво на политика. Но ние споделяхме на фона на всички наши различия вярност към нещо по-висше - идеалите, за които поколения американци и имигранти се бориха, жертваха живота си“, пише още Барак Обама.

Експрезидентът републиканец Джордж У. Буш заяви:

"Животът на някои хора е толкова ярък, че е трудно да си представим, че той ще свърши. Някои гласове са толкова звънливи, че е трудно да си помислим, че са заглъхнали. Джон МакКейн беше човек с дълбоки убеждения и патриот от висш ранг". 

Губернаторът на Аризона Дъг Дюси изтъкна, че Джон Маккейн е "американец, който няма никога да бъде забравен". Той е гигант. Икона. Американски герой. Но ние тук, у дома, сме най-горди да го наричаме аризонец", съобщава БТА. 

Бившият вицепрезидент Ал Гор изтъкна:

"Винаги съм се възхищавал и уважавал Джон от противоположната страна на пътеката, защото той работеше добре под натиск, за да намери обща основа, колкото и да е трудно."

Маккейн беше рядък и откровен републикански критик на Тръмп, обвинявайки го за "наивност", "егоизъм" и за съчувствие към автократите, пише "Фокус". В Сената Маккейн стана близък приятел със сенатор Линдзи Греъм и бившия сенатор Джо Либерман - трио, наречено "Тримата Амигос". Сега, когато триото остана без движещата си сила, Греъм пише, че "Америка и свободата са загубили един от най-големите си защитници ... И аз съм загубил един от най-скъпите ми приятели и ментор".

14 юли 1961 година. Джон Маккейн с майка си Роберта и баща си адмирал Джон Маккейн пред мемориална плоча на дядо му Джон Маккейн.

Маккейн, който е бил измъчван през петте си години като военнопленник във Виетнам, прекрати лечението си от агресивна форма на рак ден по-рано, а семейството му заяви, че "напредъкът на болестта и непрестанният напредък на възрастта казват думата си".

Той е прекарал повече от три десетилетия в Сената. Преди да се присъедини към горната камера, той работи като американски конгресмен от 1983 до 1987 година. Маккейн не е бил в Сената от началото на годината, оставайки в дома си в Аризона за лечение на глиобластома - същата форма на рак на мозъка, която отне живота на друг сенатор - демократът Тед Кенеди през 2009 г. 

"Сенатор Маккейн, благодаря за службата ти", написа на лозунг в Аризона местен фермер.