Почти всички оцелели след жестоката катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души, са в тежко състояние. Без опасност за живота е само шофьорът на автобуса, който е и негов собственик.

18-те ранени са настанени от снощи в трите болници - "Пирогов","Света Анна" и Военномедицинска академия (ВМА), след като автобус на фирма "Мобилус 5" ООД, се преобърна в Искърското дефиле.

Собственикът на фирмата е бил зад волана и е возел възрастни хора от Световрачене. Автобусът, с който е превозвал хората, е бил стар - на 17 години, и едва ли е имал колани.

От седемте човека, настанени в болница "Пирогов", четирима са в тежко състояние. 

Състоянието на всички пострадали е овладяно, но имаме притеснения за четирима поради тежестта на съчетаните травми, които имат. 8 човека са пристигнали в "Пирогов" - единият загина още при транспортирането, а другият веднага след като пристигна в болницата. Това каза на извънреден брифинг пред "Пирогов" проф. Николай Габровски.

"Колегите реагираха много бързо и впечатляващо. Предвид тежестите на травмите динамиката на събитията може да бъде изключително голяма, допълни той. В момента се занимаваме в оцеляването на тези хора. За момента кръв не се налага, заключи проф. Габровски. В Университетска болница са 6-има - двама мъже и 4 жени - стабилизирани са.

От шестимата, постъпили в "Света Анна", всички са в тежко състояние, в реанимация.

Двамата, транспортирани във Военномедицинска академия след инцидента, са мъж и жена. Мъжът е с множество травми и е в тежко, но стабилно състояние. В тежко състояние, с множество контузии, е пострадалата жена. И двамата пациенти са в реанимацията на ВМА.

Без опасност за живота е шофьорът, настанен в ИСУЛ.

Късно снощи зам.-транспортният министър Ангел Попов заяви, че има съмнения, че автобусът не е минал на повторна техническа проверка в началото на август. "Мобилус 5“ ООД притежава още шест моторни превозни средства, а документите на фирмата били изправни.

"Фирмата притежава лиценз, а шофьорът - психологическа годност. Автобусът е от 2001 година. Всички автобуси след 10-годишна възраст преминават преглед два пъти в годината“, уточни зам.-министърът на транспорта.

Президентът Румен Радев се появи при пострадалите в "Пирогов" вчера и заяви, че очаква правителството да предприеме "дълбоки адекватни мерки" във връзка с катастрофата и изрази съболезнования на семействата им.

В същия ден стана ясно, че в продължение на седмица е била прикривана информация за пътен инцидент, при който 81-годишният баща на Радев е ударил с колата си триколка с инвалид на кръстовище в Харманли. Човекът се е отървал с лека телесна повреда. МВР не е съобщило за случая, който проверява Окръжната прокуратура в Хасково по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Полицията в Харманли написала акт за административно нарушение на човека в инвалидната триколка за пътното произшествие.

В МВР се съвещават

По-късно през деня в МВР започва съвещание с представители на всички институции, които имат отношение по проблема с пътната безопасност. Вътрешният министър Валентин Радев разпореди психолози от института на МВР да помогнат на близките на загиналите и на пострадалите, както и на участвалите в спасителната операция - полицаи и пожарникари.

Пътят София- Своге - Мездра, на който се случи катастрофата, е компрометиран и опасен. Това са констатирали експерти от Института за пътна безопасност в свое становище, публикувано преди дни. В интервю за БНР Богдан Милчев от Института обясни:

"Констатациите са, че този път, въпреки ремонта, не е почистен. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има предпазни съоръжения, които са повредени. Целият този път е компрометиран и опасен".

В момента на катастрофата е валял проливен дъжд. Автобусът премазва мантинелата и пада 30 м надолу. Там няма дървета и той се преобръща няколко пъти. Рехабилитацията на този участък е от 2016 г., но имало много сигнали, че този участък е опасен.