24-годишният геймър Дейвид Кац, който е участвал в турнира за видеоигри в Джаксънвил, щата Флорида, бе идентифициран като стрелеца, който откри огън в развлекателния център „Джаксънвил Лендинг“, съобщава АП.

„На местопрестъплението имаше три тела. Едното е на заподозрения, който сложи край на живота си“, съобщи шерифът на Джаксънвил Майк Уилямс.

Дейвид Кац е от Балтимор, щата Мериленд. Той е участвал в злополучния турнир за видеоигри в развлекателния център. Все още не е известен мотивът за стрелбата му, но според местни медии е извадил пистолет и е започнал да стреля, след като е изгубил състезанието.

Районът около "Джаксънвил Лендинг" веднага бе отцепен от полицията.

Освен двете жертви и стрелеца, който сам е сложил край на живота си, има ранени и други девет души, които са настанени в болница.

Развлекателният център, където се е провеждал турнирът за видеоигри.

По-рано бе съобщено, че загиналите са четирима, а ранените – 11. Веднага след като стана ясно, че в развлекателния център има стрелба, районът бе отцепен от полицията и шерифът отправи предупреждение към гражданите да не влизат в зоната от съображения за сигурност.

Не бяха допускани и представители на медиите. Заведението, в което стана стрелбата, се намира в оживен район, в който има разположени много ресторанти и магазини.

Инцидентите със стрелба във Флорида все повече зачестяват, след като през февруари нападател разстреля 17 души в гимназията "Марджъри Стоунмен Дъглас" в град Паркленд, а през април друг откри огън в гимназия "Форест" в град Окала. Вторият инцидент се размина с един ранен.

Масовото убийство на 14 февруари, предизвикано от 19-годишен стрелец, доведе до най-големия протест срещу липсата на контрол над огнестрелните оръжия в САЩ. Стотици хиляди хора от цяла Америка излязоха на митинги под мотото "Походът на нашия живот".